Index Vakbarát Hírportál

A spanyol alkotmánybíróság felfüggeszti a katalán parlament ülését

2017. október 5., csütörtök 15:36 | aznap frissítve

A spanyol alkotmánybíróság bejelentette, hogy felfüggeszti a katalán parlament hétfőre tervezett ülését, írja a BBC. A katalán vezetés akkor kérhette volna fel a régiós parlamentet, hogy egyoldalúan kiáltsa ki a függetlenséget.

Carles Puigdemont katalán elnök a vasárnap megtartott, a spanyol alkotmánybíróság és a madridi kormány által alkotmányellenesnek tartott népszavazás után a héten azt mondta, akár napokon belül kikiálthatják a függetlenségüket. Azt is mondta, hogy a végeredményt megküldik majd a katalán parlamentnek.

Kedden nagyszabású sztrájkot és több százezres demonstrációkat tartottak Katalóniában azután, hogy vasárnap a spanyol rendőrség és a szavazni akaró katalánok összecsapásában mintegy 900 ember sérült meg. A madridi kormány mindvégig azt mondta, hogy a népszavazás illegális. Az előzetes eredmények alapján a referendumon a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt, vagyis összesen 2,26 millió ember, akik közül 90 százalék, azaz 2,02 millió fő támogatta az elszakadást.

A spanyol kormány szerdán elutasított minden párbeszédet a referendumról, ami szerintük illegális volt, és azt állították, nem hagyják zsarolni magukat. Tárgyalni akkor hajlandóak, ha Puigdemont feladja a függetlenségi törekvéseit.

A spanyol kormány akár azt is meglépheti, hogy felfüggeszti a katalán kormányt és a parlamentet, és ideiglenesen magához utalja a régiós vezetés jogköreit.

Puigdemont a Bildnek adott interjújában csütörtökön azt mondta, nem tart attól, hogy letartóztatnák a népszavazás miatt.

Rovatok