Index Vakbarát Hírportál

Autókra dőltek a fák, négy ember meghalt a németországi viharban

2017. október 5., csütörtök 20:17

Heves vihar vonult át csütörtökön Németország északi részén, legalább négy ember meghalt. A Xavier nevű vihar Hamburgban és Mecklenburg-elő-Pomerániában egy-egy, Brandenburg tartományban két ember életét követelte.

Hárman az autójukra dőlő fa okozta sérülésekbe haltak bele, a negyedik áldozat pedig azért vesztette életét, mert egy leszakadt faág a kocsijának szélvédőjébe csapódott. A tűzoltóság arra kérte a lakosságot, hogy a vihar elvonulásáig lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban.

A vihar 110-120 km/h-s sebességű széllel csapott le Németország északi és északnyugati részére. A rekordot Braunschweigben mérték, az alsó-szászországi városnál 122 kilométeres sebességű széllökéseket regisztráltak.

Hamburgban alig két óra alatt 600 helyszínre riasztották a tűzoltókat kidőlt fák, leszakadt felsővezetékek, megrongálódott tetőszerkezetek miatt. Máshol a heves esőzés okoz gondot, Kielben például négyzetméterenként 50 liter csapadék hullott.

A vonatközlekedést az északi régió valamennyi tartományában leállították, így nem járnak a vonatok Schleswig-Holsteinben, Meckelnburg-Elő-Pomerániában és Alsó-Szászországban sem.

A front délután elérte a főváros térségét, ezért leállították a berlini városi gyorsvasút (S-Bahn) valamennyi járatát. A tűzoltók Berlinben egy óra alatt 300 riasztást kaptak. Akadozik a közlekedés a két berlini nemzetközi repülőtéren, Tegelen és Schönefelden is, mert a nagy szél miatt nem tudják be-, és kirakodni az utasok csomagjait.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint a kelet felé tartó front péntekre vonul el Németország fölül, írja az MTI.

Rovatok