Index Vakbarát Hírportál

Isztambulban letartóztatták az amerikai konzulátus munkatársát

2017. október 5., csütörtök 11:51

Letartóztatták az Egyesült Államok isztambuli konzulátusának alkalmazottját Törökországban – írta a Washington Post. A török állampolgárságú férfit azzal gyanúsítják, hogy a tavaly nyári sikertelen puccsot a kormány szerint előkészítő Fetullah Gülen szervezetének embere volt

Gülen egykor a török elnök, Recep Tayyip Erdogan legfőbb szövetségese volt, később a hatalmat egyre nagyobb mértékben kezében összpontosító Erdogannal összekülönbözött és az Egyesült Államokba ment, ahonnan Ankara hiába kéri kiadatását.

A héten őrizetbe vett amerikai konzulátusi alkalmazott a török hatóságok szerint a gülenista mozgalom tagjaként kémkedett és az alkotmányos rend megdöntésén dolgozott, kapcsolatban állt olyan korábbi ügyészekkel, rendőri vezetőkkel, akik egy korrupciós ügyben voltak érintettek.

Az Egyesült Államok későbbre ígért állásfoglalást az ügyben, amely újabb jele a török-amerikai viszony elhidegülésének, miközben Törökország a NATO tagjaként az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese a térségben.

Rovatok