Index Vakbarát Hírportál

Nem kémkedett az USA Németország után

2017. október 5., csütörtök 22:01

Nem talált Németország elleni amerikai vagy brit kémkedésre utaló jeleket a német szövetségi legfőbb ügyészség az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) leleplezett adatgyűjtő programjaival kapcsolatban, írja az MTI.

A hatóság csütörtöki közleménye szerint a szövetségi parlamenti vizsgálóbizottság sem tárt fel

megbízható támpontokat arról, hogy amerikai vagy brit hírszerző szolgálatok jogsértő módon, rendszerszerűen és tömeges méretben megfigyelték volna a német tömegkommunikációt és az internetforgalmat.

Erre a megállapításra jutott a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) és a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) is. Kiemelték, hogy az NSA korábbi külső munkatársa, Edward Snowden által a szolgálattól 2013-ban kiszivárogtatott dokumentumokban nincsenek konkrét utalások arra, hogy az NSA kémkedett volna Németországban vagy Németország ellen. 

Korábban a német sajtóban arról jelentek meg a Snowden-féle iratokra hivatkozó jelentések, hogy az NSA lehallgatta mások mellett Angela Merkel kancellár szolgálati mobiltelefonját és adatokat gyűjtött nyugat-európai cégekről és személyekről, kormányokról és európai uniós intézményekről.

Rovatok