Index Vakbarát Hírportál

Egyre több a kérdőjel a Las Vegas-i tömeggyilkos körül

2017. október 5., csütörtök 12:53

Négy nappal a Las Vegas-i tömeggyilkosság előtt bőséges vacsorát rendelt szállodai szobájába Stephen Paddock. Az Unilad által közzétett számla újabb apró, de fontos jele annak, hogy a 64 éves férfi a legnagyobb lelki nyugalommal készült tettére.

A szeptember 27-i keltezésű nyugtát a Mandalay Bay kaszinó egyik alkalmazottja, Tony Hernandez Armenta fotózta le, és tette fel a Facebookra, de a posztot azóta törölték.

Paddock menüje a következő volt:

Mindezért a szervizdíjjal együtt 84,33 dollárt (körülbelül 22 ezer forintot) fizetett.

Ráadásul, ha a nyugta hiteles, 

a felszolgáló nem egy, hanem két embernek vitte fel az ételt a 32. emeleti szobába.

Korábban a rendőrség arról beszélt, hogy Paddock csak szeptember 28-án csekkolt be a szállodába a barátnője azonosítójával. De az továbbra sem világos, hogy volt-e társa, vagy egyedül követte-e el az Egyesült Államok történelmének legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosságát. Ötvenkilenc ember vesztette életét.

A Daily Mail arról írt, hogy a sérültek számát hivatalosan 527-ről 489-re csökkentették. Ennek az lehet az oka, hogy a kórházak gyakran egymásnak ellentmondó adatokról számoltak be.

Menekülni akart

A rendőrség szerint semmi jele nem volt annak, hogy Paddock öngyilkosságra készült a mészárlás után. Épp ellenkezőleg: menekülési tervet is készített, de erről a Las Vegas-i sheriff, Joseph Lombardo nem árult el konkrétumokat. Paddock huszonhárom fegyvert, köztük egy AR-15-öst és egy AK 47-est halmozott fel a szobájában, de a kocsijában is több ezer töltényt találtak.

Indíték továbbra sincs.

A hatóságok azóta azt is közölték, hogy a férfi évtizedeken át gyűjtötte a fegyvereket, 2016 októberében például 30 darabot vett, úgyhogy most azt vizsgálják, hogy akkor történt-e valami az életében, ami legalább valamennyire magyarázatot adhatna a bekattanására.

Az Independent idézi Paddock testvérét, Ericet, aki teljesen érthetetlennek nevezte a történteket. „Úgy éreztem magam, mintha egy aszteroida telibe trafálta volna a Földet” – mondta.

A gyilkos élettársa, a 62 éves Marilou Danley is azt állítja, hogy fogalma sem volt arról, mire készül a férfi. A nő kedden éjjel érkezett vissza a Fülöp-szigetekről, ahol két hetet töltött.

Danley eleinte nagyon örült annak, hogy Paddock százezer dollárt küldött neki egy fülöp-szigeteki házvásárlásra, később viszont már attól tartott, hogy a férfi szakítani akar vele.

„Sosem mondott semmi olyat vagy tett olyasmit tudomásom szerint, amit figyelmeztetésként érthettem volna, hogy ilyen szörnyűség fog történni” – idézi Danley-t az MTI. Sosem merült fel benne, hogy erőszakra készülne bárki ellen, „kedves, gondoskodó, csöndes emberként” ismerte Paddockot.

Rovatok