Index Vakbarát Hírportál

Dulakodtak az ukrán képviselők a parlamentben

2017. október 6., péntek 13:49

Elfogadta első olvasásban a kijevi parlament pénteken a Donyec-medence Ukrajnába történő visszacsatolásáról szóló, Oroszországot agresszornak minősítő államfői törvényjavaslatot - írja az MTI. A megszavazott törvényjavaslat kimondja, hogy a Donyeck és Luhanszk megyék szakadár ellenőrzésű részei ideiglenesen orosz megszállás alatt állnak, a helyzet jogellenes, azaz nem teremt semmiféle területi jogot az Oroszországi Föderáció számára.

A döntéshozatal előtt az indítványt támogató és ellenző képviselők között dulakodás tört ki az ülésteremben, miután ellenzéki és független képviselők - az előző naphoz hasonlóan - ismét megpróbálták megakadályozni a szavazást.

Többtucatnyian az elnöki emelvény köré gyűltek, a Petro Porosenko elnök mögött álló kormánypárti frakció tagjai azonban igyekeztek megakadályozni a döntéshozatal meghiúsítását, ami ahhoz vezetett, hogy dulakodás, lökdösődés alakult ki a képviselők között. Közben valaki vélhetően füstgránátot hajított el, ami egy időre füstbe borította az ülésterem egy részét.

A kaotikus körülmények ellenére Andrij Parubij házelnök úgy döntött, hogy mindenképpen szavazásra bocsátja az indítványt. Az előterjesztést a 450 fős törvényhozás 233 tagja támogatta, a szavazáskor 335 képviselő volt jelen az ülésteremben.

Az előterjesztést ismertető UNIAN ukrán hírügynökség tudósítása szerint Porosenko korrigálta korábban benyújtott indítványát, így a szavazásra bocsátott változatból már kikerültek a minszki megállapodásokra vonatkozó részek.

Az előterjesztés szövege szerint az Oroszországi Föderáció fegyveres erői és más katonai alakulatai, valamint a megszállt területeken működő orosz adminisztráció illegitimek és ellentétesek a nemzetközi humanitárius joggal, így minden jogszabály, ami a tevékenységükkel függ össze, érvénytelennek tekintendő, és semmilyen jogi következményt nem von maga után.

A törvényjavaslat megszállt területnek minősíti a terület szárazföldi részét, Ukrajna ottani felségvizeit és légterét a térség fölött. Az ideiglenesen megszálltnak minősített terület határait az ukrán védelmi minisztérium jelöli ki az ukrán fegyveres erők vezérkarának javaslatára.

A kijevi törvényhozás épülete előtt második napja tüntetnek radikális nacionalista erők - köztük a Szabadság Párt és a Jobboldali Szektor - hívei, körülbelül néhány százan. Emiatt megerősítették a rendfenntartói jelenlétet a parlament körül. Komoly atrocitásról egyelőre nem érkezett hír.

Rovatok