Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomban melegeket vegzálnak a hatóságok, a jogvédők tiltakoznak

2017. október 6., péntek 18:07 | aznap frissítve

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet élesen bírálta pénteki közleményében az egyiptomi médiaszabályozó testület döntését, amelynek értelmében eltiltják a közszerepléstől a homoszexuális embereket – írja az MTI. 

Az alexandriai székhelyű, Egyiptomi Kezdeményezés az Emberi Jogokért (EIPR) nevű civil szervezet szerdai jelentése szerint legalább 57 embert vettek őrizetbe szexuális irányultságuk miatt az egyiptomi hatóságok a melegek elleni hadjáratukban szeptember 23. óta.

A melegek elleni fellépés Egyiptomban azután kezdődött, hogy a Masru Leila nevű libanoni alternatív zenekar szeptember 23-ai kairói koncertjén kifüggesztették az LMBT-közösség szivárványszínű zászlaját. Hamed Szino énekes, az együttes frontembere nyíltan vállalja homoszexualitását.

Kairóban megtiltották, hogy a homoszexualitással kapcsolatos bármilyen jelszó megjelenjen a nyilvánosságban, és homoszexuális ember csakis akkor szerepelhet, ha elismeri "helytelen magatartását (másságát) és megbánását az iránt". A HRW bírálta a gyakorlatot, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy egy társadalomban a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT-) közösség tagjai is szóhoz juthassanak.

Bár az azonos neműekkel fenntartott viszonyt Egyiptomban konkrétan nem tiltja törvény, a melegekkel szembeni jogsértések mindennaposak. Az észak-afrikai országban gyakorta tartóztatnak le meleg férfiakat, és rendszerint kicsapongó nemi élet, a közerkölcsök megsértése és istenkáromlás címén emelnek ellenük vádat.

Az egyiptomi ügyészség bejelentette, hogy vizsgálja az ügyet, amelyet a helyi sajtó is élesen bírált.

Rovatok