Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatott ellenzéki vezető mellett tüntettek Oroszországban, százan őrizetben

2017. október 7., szombat 20:22

Oroszország-szerte megmozdulásokra került sor szombaton azért, hogy a hatóságok engedélyezzék Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető indulását a jövő évi elnökválasztáson, írja az MTI.

Navalnij éppen húsznapos börtönbüntetését tölti, mert ismételten megsértette a gyülekezésre és tüntetések szervezésére vonatkozó orosz törvényeket. Az ellenzéki vezető 80 városban hívta utcára az oroszokat. A 41 éves, ügyvéd végzettségű, korrupcióellenes aktivista azt kérte híveitől, hogy orosz zászlókkal vonuljanak utcára. A férfit és befolyását ebben a cikkben mutattuk be hosszabban.

Száz tüntetőt letartóztattak

Több helyszínen került sor tiltakozásra, Oroszország-szerte több mint 100 ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe a szombati megmozdulásokon. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő figyelmeztetett, hogy az engedély nélküli tüntetések résztvevőinek magatartása törvénysértő,

szervezőit pedig felelősségre vonják.

Moszkvában több száz fiatal tüntető vonult a Puskin térre orosz zászlókat lengetve. "Oroszország szabad lesz!", "Hagyjátok indulni Navalnijt!" - skandálták. A rendőrök megakadályozták, hogy a tüntetők a Vörös térre vonuljanak, de komolyabb atrocitás nem történt.

Navalnij a jövő márciusi elnökválasztáson Vlagyimir Putyin kihívójaként szeretne indulni, annak ellenére, hogy az orosz Központi Választási Bizottság közölte: hatályos felfüggesztett börtönbüntetése és meghosszabbított büntetés-végrehajtási próbaideje miatt

nem vehet részt jelöltként a választáson.

Rovatok