Index Vakbarát Hírportál

Török harckocsik törtek be Szíriába

2017. október 8., vasárnap 12:02

Török harci járművek vasárnap átlépték a szíriai határt, majd a katonák összecsaptak a Tahrír es-Sám dzsihadista szövetséggel az Idlíb tartománybeli Kafr-Luszin falu közelében.

Több szemtanú látta, ahogy a harckocsik Atmahnál beléptek Szíriába. Egy közeli menekülttáborba és egy idlíbi határátkelőbe több akna csapódott be. Sebesülésekről még nem érkeztek jelentések.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton bejelentette, hogy az Ankara által támogatott szíriai lázadók hadműveletet indítanak a Tahrír-es-Sám kezén lévő Idlíbnél. A dzsihadista szövetség tagja a Fatah es-Sám, az al-Kaidával kapcsolatban álló egykori en-Nuszra Front is.

Törökország Oroszországgal és Iránnal feszültségmentesítési övezetek létrehozásán dolgozik Szíriában, de mindenekelőtt Idlíb tartományban. Törökország felkelőcsoportokat támogat, Irán és Oroszország pedig Bassár el-Aszadot támogatja a konfliktusban.

A szíriai kormányerők közben el-Majádínt, az Iszlám Állam egyik legerősebb szíriai bázisát támadták. A Bassár el-Aszadhoz hű erők a múlt pénteken elérték el-Majadín külvárosait, és most a várostól nyugatra harcolnak.

(MTI)

Rovatok