Index Vakbarát Hírportál

Kiutasítóközpontok lesznek a nagy menekültáborokból Olaszországban

2017. október 9., hétfő 11:35

A megváltozott migrációs útvonalak és az érkező emberek nemzetiségének összetétele miatt több ezer embert befogadó olaszországi menekülttáborokat kiutasítóközpontokká alakítják át  - jelentette az olasz sajtóra hivatkozva az MTI.

A nagy befogadó táborokat bezárják vagy átalakítják, helyettük több kisebb kiutasítóközpontot nyitnak. A tervek szerint minden olasz tartományban nyitnak egy ilyet, és ezekben egyszerre legfeljebb 1200 személyt helyeznek el. Az első kiutasítóközpontot a dél-olaszországi Bari városában és az északkelet-olaszországi Gradisca d'Isonzóban nyitják meg sajtóértesülések szerint már november előtt. A következő központokat a szardíniai Macomerben, a pugliai Brindisiben, a lombardiai Montechiariban hozzák létre.

Marco Minniti olasz belügyminiszter szerint júliustól kezdve jelentősen csökkent az Itáliába érkezők száma. A líbiai partok, valamint a Líbia és Olaszország közötti tengerszakasz szigorított ellenőrzése majdnem teljesen megfékezte a Líbiából korábban tömegesen induló migránscsoportokat.

Ezzel egy időben viszont felerősödött az Algériából és Tunéziából indulók aránya.

A migrációs útvonal megváltozása módosította az érkezők összetételét is: az Olaszországba érkezők között egyre több a menedékkérelemre nem jogosult személy. Például a tunéziaiak, akiket ahogy megérkeznek, az olasz hatóságok kiutasítják, de a visszatoloncolásig nem tudják őket hol elhelyezni az olaszországi táborok telítettsége miatt.

A kiutasítandó migránsok között szerepelnek a Bangladesből érkezettek is: az év eleje óta Olaszországba érkezett 106 ezer migránsból 9 ezer bangladesi volt.

A valódi menedékkérők esetében a népes befogadóközpontok helyett a területi elosztást akarják előnyben részesíteni. A belügyminiszter szerint, ha a menedékkérőket kis csoportokban helyezik el az olaszországi városokban, ez az integrációjuknak kedvez.

Rovatok