Index Vakbarát Hírportál

40 másodpercig tartott Katalónia függetlensége

2017. október 10., kedd 22:10 | aznap frissítve

Az elképesztően csavarosan megírt szövegből sokáig úgy tűnt, hogy kedd este tényleg bekövetkezik a katalán függetlenség bejelentése, majd egy ponton elhangzott a bűvös szókapcsolat, és zúgó tapsviharban tört ki a terem.

Carles Puigdemont elmondta, hogy a törvény és a referendum szerint, hogyha több az igen szavazat, akkor 2 nappal később a parlamentnek össze kell hívnia egy rendes ülést, hogy hivatalosan is kinyilatkoztassa Katalónia függetlenségét, és meg kell kezdenie egy új alkotmány tervezetét. 

Majd így folytatta:

„Megtettük, amit ígértünk a ciklusunk elején (…). Mint a kormány vezetője teljes mértékben bízom abban – és emellé a referendum eredményét is oda tudjuk állítani – hogy az emberek biztosak lehetnek benne, Katalónia független ország lesz."

Ekkor kitört a tapsvihar.

„Ezt fogjuk tenni, nagyon ünnepélyes módon" – folytatta beszédét az elnök, miután elült a taps. Majd egy mindenkit alaposan meglepő húzással hirtelen bejelentette: „a kormány és magam is azt fogom javasolni a parlamentnek, hogy függessze fel a függetlenség kikiáltását".

Azóta is mindenki próbálja kitalálni, hogy mi is volt ez az egész. Abban a 40 másodpercben viszont tényleg úgy tűnt, hogy Katalónia kedden este végérvényesen kilép Spanyolországból.

Rovatok