Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán miniszterelnök szerint mentálisan beteg a cseh elnök

2017. október 12., csütörtök 17:17

Milos Zeman cseh elnök egy nyilatkozatában azt javasolta, hogy Ukrajna adja el a Krím félszigetet Oroszországnak. Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök erre csak annyit mondott, hogy ilyet csak egy mentálisan beteg ember mondhat, írja az MTI.

Egészséges ember ilyet sohasem jelentene ki, csak egy mentálisan nagyon beteg.

Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője visszautasította az ukrán politikusok Zeman nyilatkozatát érintő bírálatait, szerinte ezeket csak

egy neandervölgyi barlangból kihallatszó rikácsolásnak lehet csak minősíteni, ami nem illik a modern Európába.

Zeman kedden, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének strasbourgi ülésén törvénytelennek nevezte ugyan a Krím orosz bekebelezését, de szerinte a történetnek vége és Ukrajnának meg kellene próbálnia a maximumot kihozni a helyzetből. Azt javasolta Ukrajnának, hogy egyezzen meg Moszkvával, és utóbbi fizessen kártérítést Kijevnek vagy pénzügyi formában, vagy kőolajjal és gázzal. 

Nem jött be senkinek az ötlet

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök  még aznap a Twitteren azt írta, hogy a cseh államfőnek a Krímmel kapcsolatos kijelentései ellentétesek a Cseh Köztársaság külpolitikájával, és Zeman a prágai kormánytól erre nem kapott semmiféle felhatalmazást. 

Ennek ellenére Zeman javaslatára azonnal reagáltak Moszkvából és Kijevből is. Leonyid Szluckij, az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy Oroszország senkinek sem szándékozik fizetni a Krímért, kompenzációt sem kíván adni Ukrajnának a félszigetért. A cseh elnök javaslatát az ukrán külügyminisztérium cinikusnak nevezte. 

Rovatok