Index Vakbarát Hírportál

Duterte kivonta a rendőrséget a drogellenes háborújából

2017. október 12., csütörtök 18:17

Irányt váltottak a Fülöp-szigeteki hatóságok a drogellenes háborúban, ami remélhetőleg megnyugtatja a nyugati „vérző szíveket", jelentette be Rodrigo Duterte, a szigetország elnöke tévébeszédében, amelyben azonban európai nagykövetek kiutasításával is fenyegetőzött, írja az MTI.

Az elnök elmondta, hogy a drogellenes háború irányítását a Fülöp-szigeteki drogellenes hivatal (PDEA) hatáskörébe helyezték, ezentúl nem a rendőrség felel a Duterte tavaly júniusi hivatalba lépése óta zajló, több mint háromezer ember halálát okozó kábítószer-ellenes műveletekért. A drogellenes háború a PDEA irányítása alatt a nagy kábítószer-hálózatokra fog koncentrálni, míg eddig rengeteg egyszerű fogyasztó is az áldozatok között volt.

A Fülöp-szigeteki államfő ennek ellenére szitkozódva bírálta a külföldi kritikusait. Szavait olyan európai parlamenti képviselőknek és civil szervezeteknek címezte, amelyek közül állítólag többen arra figyelmeztették Manilát, hogy az ellenőrizetlen rendőri brutalitás miatt a szigetország elveszítheti kereskedelmi kiváltságait. „Ti szarháziak, már túl vagyunk a gyarmatosító időkön, ne baszakodjatok velünk!" – üzente.

A Reuters hírügynökség szerint nem világos, hogy a drogháború irányváltását nyugati nyomásra rendelte-e el az elnök. Duterte azonban megfenyegette a szerinte az országa belügyeibe beleszóló európai nagyköveteket, hogy kiutasítja őket. Korábban többen sürgették az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát a drogháború kivizsgálásra.

A Fülöp-szigetek vezetői már tavaly is beszéltek arról, hogy irányt váltanak a drogellenes háborúban, de ez akkor nem történt meg.

Rovatok