Index Vakbarát Hírportál

Itt tüzek égnek, nehogy már metrót hozzatok erre

2017. október 12., csütörtök 17:58

Az indiai fárszi vallási kisebbség több ezer tagja kezdett tiltakozó akciót Mumbaiban egy tervezett metróépítés ellen. Attól tartanak, hogy a metró, amelynek tervezett vonala a Mumbai déli városrészében fekvő Vadia-templomuk alatt fut majd, megzavarhatja a szent tüzeiket.

Aláírásgyűjtésük indoklása szerint a zoroasztrianizmus tanait követő kisebbség számára mindez elfogadhatatlan, hiszen - mint állítják - templomukban "isten és ember között közvetítő" lények lakoznak, amelyeket meg kell óvni az építkezéssel járó fizikai ártalmaktól. A városvezetés építkezési tervei elleni petíciót szerda óta több mint 7000-en írták alá, írja az MTI.

A vitatott építkezés 2021-re a turisták körében népszerű Colaba városrészt kötné össze Mumbai déli csücskében az északi fekvésű Seepz különleges gazdasági övezettel. A déli-északi vonalra a rendszeresen túlzsúfolt vonatok és bedugult utak tehermentesítésére van szükség. A metróépítést környezetvédelmi aktivisták is ellenzik, hiszen ahhoz több száz fát is ki kellene vágni a városban.

Az ősi Perzsia területéről monoteista vallásukért elüldözött, származásuk miatt fárszikként ismertté vált népcsoport több mint ezer évvel ezelőtt telepedett le Indiában. A zoroasztriánus vallást követők közül világszerte a legtöbben Indiában élnek, ahol lélekszámuk azonban 1940 óta felére, vagyis 60 ezerre csökkent. Az Ahura Mazdá istenségben hívők Zarathustra próféta tanait követik, amely szerint a tűz a tisztaság jelképének számít.

Rovatok