Index Vakbarát Hírportál

Trump most az NBC-t lövetné le

2017. október 12., csütörtök 01:01

"Teljes fikció" – reagált Donald Trump a Twitteren, miután az NBC arról számolt be, hogy az amerikai elnök a nyáron tízszeresére növelte volna az Egyesült Államok atomfegyver-arzenálját. Trump a bejegyzésében az NBC-t fakenews-gyárosnak nevezte, majd egyenlőségjelet tett az amerikai tévé és a CNN közé.

Donald Trump egy másik bejegyzésben már az NBC és a többi szerinte álhíreket terjesztő, vele szemben kritikus médium lelövésével fenyegetőzött. A posztjában azt fejtegette, hogy vissza kellene vonni az NBC működési engedélyét, mert károsak az Egyesült Államokra nézve.

Trump szerdán élőszóban is reagált az NBC információira. Azt mondta, hogy a készlet növelése teljesen felesleges, szerinte csupán korszerűsítésére lenne szükség, ő pedig csak azt szeretné, ha az Egyesül Államok atomarzenálja "tipp-topp formában" lenne, idézte az elnököt a CNN.

Később az Egyesült Államok védelmi minisztere, James Mattis is reagált az NBC értesüléseire. Azt állította, a híresztelés teljesen valótlan, majd megjegyezte:

Az ilyen fajta téves tájékoztatás felelőtlen.

Az NBC a cikkében három olyan tisztségviselőre hivatkozott, akik az említett július huszadikai megbeszélésen jelen voltak, ám egyiküket sem nevezték meg. A források szerint Trump azután beszélt az atomfegyver-arzenál gyarapításáról, hogy bemutatták neki, mekkorát csökkent az Egyesült Államok nukleárisfegyver-arzenálja a hatvanas évekhez képest – mára 32 ezerről négyezerre apadt a nukleáris robbanófejek száma.

Az NBC cikke szerint az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson ekkor nevezte idiótának Trumpot. Tillerson a napokban sajótátjékoztatón cáfolta, hogy le akart volna mondani, és hogy valaha így beszélt volna, Trump pedig a Forbes interjújában nevezte valótlannak az idiótázást, majd megjegyezte: "De ha valóban ilyet mondott, akkor össze kell hasonlítanunk az IQ-tesztjeinket. Előre meg tudom mondani, hogy ki nyerne."

Rovatok