Index Vakbarát Hírportál

Kinevezték az UNESCO új főigazgatóját

2017. október 13., péntek 23:26

Audrey Azoulay volt francia kulturális minisztert választotta meg az UNESCO új főigazgatójának. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete egy nappal azután jelentette be Azoulay kinevezését, hogy az Egyesült Államok és Izrael bejelentette: 2018 végi határidővel kilépnek a szervezetből.

Az UNESCO 58 tagú végrehajtó tanácsa a többfordulós választás utolsó körére a 45 éves Azoulay-t és a katari Hamad ben Abdelaziz al Kaouarit jelölte. Azoulay 30, al Kaourai 28 szavazatot kapott. A négy évre szóló kinevezésre a november 10-i UNESCO konferencián fog sor kerülni.

Emmanuel Macron francia államfő a Twitteren gratulált Azoulay-nak. Ő lesz a második nő az UNESCO élén; az első közvetlen elődje, a bolgár Irina Bokova volt.

Az első dolgom lesz, hogy helyreállítsam az [UNESCO] hitelességét, a tagállamok bizalmát és a szervezet cselekvőképességét, mert nincs más [intézmény], ami erre képes lenne a mai világ kihívásaival szemben.

– mondta Azoulay a megválasztása után.

Az új főigazgatónak az UNESCO-n belüli a politikai rivalizálással és a finanszírozási gondokkal kell megküzdenie. Az Obama-kormány már 2011-ben beszüntette az évi 80 millió dolláros tagsági díj fizetését, amikor az UNESCO teljes jogú tagként felvette a szervezetbe a Palesztin Hatóságot. Az összeg az UNESCO éves költségvetésének negyedét jelentette.

A pénzügyi hozzájárulás elmaradása miatt az UNESCO az elmúlt években csökkentette a támogatott programjait, munkatársainak számát, és önkéntes hozzájárulásokat kért.

Az Egyesült Államok nem először lép ki az UNESCO-ból. 1984-ben, Ronald Reagan elnöksége alatt is kiléptek, és csak 2002-ben tértek vissza. Az első kilépést az amerikaiak azzal indokolták, hogy túl sokat költekeznek ahhoz képest, hogy mennyire feleslegesek.

(MTI)

Rovatok