Index Vakbarát Hírportál

230 embert gyilkoltak meg szomáliai merénylők

2017. október 15., vasárnap 11:41 | aznap frissítve

230-ra emelkedett vasárnapra a Szomália fővárosában, Mogadishuban szombaton elkövetett kettős robbantás halálos áldozatainak száma. Az Independent szerint a halálos áldozatokon túl több mint háromszáz ember megsebesült.

Az első merénylet célpontja a Safari nevű szálloda volt a szomáliai főváros Hodan körzetének egyik forgalmas utcáján, ahol egy teherautóba rejtett pokolgép robbant fel, és több épület megsemmisült, tucatnyi jármű pedig kigyulladt. Két órával később másik robbanást lehetett hallani a Mogadishu Madina nevű kerületéből, ahol szintén autóba rejtett pokolgép robbant.

A terrortámadásban 189 ember vesztette életét, sokan a kórházban, a sérüléseikbe haltak bele. Vélhetően tovább fog nőni a merénylet áldozatainak a száma, ugyanis több mint 200 ember van jelenleg kórházban, ráadásul a kórházak szenvednek a betegek ellátásával. 

Ez volt az utóbbi 10 év egyik legvéresebb merénylete az országban.

Háromnapos nemzeti gyász

Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök felszólította az embereket, hogy adjanak vért. Emellett "nemzeti tragédiának" nyilvánította a támadást, s háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a szomáliai hatóságokat szerint az al-Shabaab iszlamista milícia áll a merénylet hátterében. Az al-Kaidával szövetséges al-Shabaab visszaszorulóban van, de évek óta küzd azért, hogy iszlamista államot hozzon létre Afrika szarván.

Rovatok