Index Vakbarát Hírportál

A kormányzó szocialisták nyerték a venezuelai választásokat

2017. október 16., hétfő 05:48

Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányzó szocialista pártja aratott győzelmet a kormányzói választásokon, huszonháromból tizenhét kormányzói tisztséget szocialisták tölthetnek be - közölte a dél-amerikai ország választási bizottsága. 

A vasárnapi regionális választásokon a hivatalos eredmények szerint huszonhárom kormányzóságból ötöt az ellenzék nyert. A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) már az eredményhirdetés előtt közölte: a választási bizottság furcsa eredményeket fog bejelenteni, amelyek felől komoly kétségeik vannak. 

Független felmérések az ellenzék elsöprő győzelmét jósolták, előrejelzések szerint a kormányzóságok nagy többségének majdnem húsz évnyi szocialista hatalom után először ellenzéki irányítás alá kellett volna kerülnie. 

Venezuela az ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése miatt gyakorlatilag összeomlott, mindennapossá vált az élelmiszer és az alapvető árucikekk hiánya.

Az ellenzék - vélhetően ennek hatására -  elsöprő többséget szerzett a parlamentben a legutóbbi választásokon. Ennek ellenére az elnök és a hozzá hű igazságszolgáltatás fokozatosan szinte teljesen megvonta a népképviselet minden jogkörét, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része a választás körüli visszásságok miatt nem ismer el legitim testületnek, az ellenzék pedig népszavazást szervezett, amelyen a 7,6 millió részt vevő 98 százaléka a nemzetgyűlés összehívása ellen foglalt állást.

Április óta folyamatosak az utcai tüntetések a dél-amerikai országban, ezekben eddig legalább 125-en vesztették életüket.

Rovatok