Index Vakbarát Hírportál

Bottal verik a cellában a csecsen rendőrök a fogvatartott melegeket

2017. október 16., hétfő 22:11

Először vallott nyilvánosan egy áldozat Csecsenföldön a melegeket érő rendőri brutalitásról azóta, hogy márciusban cikkek jelentek meg meleg csecsen férfiak központilag szervezett kínzásáról. Makszik Lapunov az ellenzéki Novaja Gazetának adott interjújában beszélt arról, hogy min ment keresztül, miután civil ruhás rendőrök letartóztatták az utcán, és egy rendőrőrsre vitték csak azért, mert meleg.

Végig azt üvöltötték nekem, hogy meleg vagyok, és hogy az ilyen embereket meg kellene ölni. Utána egy kétszer kétméteres cellába dobtak, aminek a padlóját friss vér borította.

Itt kezdték el verni, Lapunov elmondása szerint botokkal estek neki, ütötték a vádliját, a combját, a fenekét és a hátát egészen addig, amíg össze nem esett. Eközben végig attól tartott, hogy a rendőrök halálra verik.

Összesen tizenhárom napig tartották fogva március 16-28. között, és csak úgy engedték el, hogy rengeteg iratot és vallomást aláírattak vele, az ujjlenyomatát ott kellett hagynia egy fegyveren, és videóra vették, ahogy bevallja, hogy meleg.

Lapunov már augusztusban beszélt a kínzásáról, de azt az orosz hatóságok cáfolták, de igazságot szeretne magának és a többi áldozatnak, ezért vállalta a nyilvános szereplést.

Rovatok