Index Vakbarát Hírportál

Elkezdték lőni egymást az iraki és kurd erők

2017. október 16., hétfő 05:15 | aznap frissítve

Tüzérséggel lőtték egymást a kurd és iraki erők a kurdisztáni ellenőrzésű Kirkuk városától délre. Az AFP szerint a Kirkuk és a városhoz közeli olajmezők irányítását célzó iraki hadművelet során tüzérségi támadást mértek egymásra az iraki erők és a kurd hadsereg, a pesmerga. Iraki katonai források is megerősítették, hogy eldördültek a fegyverek. Szerintük Katyusa rakétákat vetettek be a szemben álló felek az elmérgesedni látszó konfliktusban.

A fejleményekről egymásnak ellentmondó hírek vannak.

Az iraki oldal azt állította, hogy kiterjedt területeket vontak Bagdad ellenőrzése alá, ráadásul egy puskalövés nélkül. Az irakiak továbbá azt közölték, hogy összecsapás nélkül átvették a Kirkuk melletti K-1 légi támaszpont ellenőrzését.  A kurd oldal azt közölte, hogy egyetlen olajmező sem került iraki kézre. A légi bázissal kapcsolatban egyelőre nem érkezett  értesülés kurd oldalról.

Maszúd Barzáni kurd elnök az események hatására felhatalmazta a pesmergát, hogy szálljon szembe a Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) nagy többségében síita milíciákat összefogó ernyőszervezettel, amely az iraki kormányerők oldalán harcol. Ez utóbbi fegyveres csoport Iránhoz áll közel. A kurdok többsége szunnita muzulmán.

Amennyiben tüzet nyit bármely nem katonai szervezet, a pesmerga erőt alkalmazhat a támadás visszaveréséhez – mondta Barzáni a síita szervezetre utalva. Az Iraki Kurdisztán elnöke ugyanakkor utasította a kurd fegyveres erőket, hogy ne kezdeményezzenek összecsapást. 

Az elnök a bagdadi kormányhoz szólva – véhetően a kurdok ellen számos atrocitást elkövető Szaddam Huszein néhai iraki diktátorra utalva – azt mondta: a jelenlegi iraki hatalom nem erősebb az elődjeinél, nem fogja megtörni a kurdok akaraterejét. 

Elvonja a figyelmet az Iszlám Államtól

Laura Seal, az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, a Pentagon szóvivője sürgette a szembenálló feleket: kerüljék el a konfliktus további eszkalálódását. „Ellenezzük az erőszakot mindkét fél esetében, és óva intünk a destabilizáló cselekedetektől, amelyek elvonják a figyelmet az Iszlám Állam elleni harcról, és még inkább aláássák Irak stabilitását” – mondta a szóvivő. Szerinte az Iraki Kurdisztán egyoldalú referendumáról hozott sajnálatos döntés ellenére is az iraki alkotmánynak megfelelő dialógus a legjobb módja a felmerült vitás kérdések rendezésére.

Az Egyesült Államok az iraki és a kurd erőket is kiképezte, fegyvereket is adott nekik.

Habár az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része az iraki autonóm Kurdisztánnak, ott is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

Rovatok