Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek két katalán vezetőt zendülés miatt

2017. október 16., hétfő 21:54

Őrizetbe vettek két függetlenségpárti katalán vezetőt egy spanyol bíróság döntése alapján, jelentette a BBC hétfő este egy rövidhírben. A két katalán vezető, Jordi Sánchez és  Jordi Cuixart ellen lázadás a vád.

Sánchez a Katalán Nemzetgyűlés vezetője, Cuixart pedig az eredetileg a katalán nyelv és kultúra ápolására alakult Omnium Cultural nevű szervezet első embere. Mindketten az október 1-i függetlenségi népszavazás főszervezői voltak, melyet a spanyol bíróságok betiltottak, az eredményét pedig a madridi kormány érvénytelennek tekint.

A katalán kormány szóvivője, Jordi Turull a két szakadár vezetőre vonatkozó bírósági döntést a "spanyol állam provokációjának" nevezte. Hozzátette: a katalán emberek viszont nem engednek a provokációknak. Turull emellett kijelentette, hogy a Sánchez és Cuixart semmi rosszat nem követtek el, mindössze békés tiltakozásokra sürgettek embereket. 

Órákkal a letartóztatási parancs kiadása előtt szabadult Josep Lluis Trapero, a katalán rendőrség vezetője, akit az ügyészség szeretett volna őrizetben tudni.

A spanyol büntetőtörvény alapján zendülés bűncselekményéért 8 és 15 év közötti börtönbüntetés szabható ki.

Rovatok