Index Vakbarát Hírportál

A katalán elnök nem árulja el, hogy kikiáltotta-e Katalónia függetlenségét

2017. október 16., hétfő 09:31 | aznap frissítve

Párbeszédre kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt Carles Puigdemont katalán elnök, de nem adott egyértelmű választ arra kérdésre, hogy múlt kedden kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét – derül ki a katalán elnök leveléből, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a spanyol sajtó.

Aláírták a függetlenségi nyilatkozatot, de felfüggesztették a végrehajtását

„Kormányom számára prioritás teljes intenzitással a párbeszéd útját keresni” – írta Carles Puigdemont abban a válaszlevélben, amelyet a spanyol kormányfőnek írt.

A katalán vezető két hónapos tárgyalási időszakot javasol a konfliktusból kivezető út megtalálása érdekében.

Carles Puigdemont katalán elnök parlamenti beszéde után  sem tisztult a kép, hogy mi lesz Katalóniával, továbbra is maradt a bizonytalanság. Múlt szerdán a két oldal nagyjából egymásnak dobálta a labdát, és üzengetett a másiknak. Az újabb fontos dátumnak a hétfő tűnt, eddig várt a spanyol kormány – ultimátumot adva – egyértelmű választ arra, hogy a katalán vezetés akkor kihirdette-e a függetlenséget, vagy sem.

Az elmúlt napokban mindenki azt találgatta, kinyilvánítja-e egyoldalúan Puigdemont a katalán függetlenséget a madridi kormány által végig alkotmányellenesnek tartott október 1-jei népszavazás eredményeire alapozva. Az azóta is sokat magyarázott beszédben aztán Puigdemont hangsúlyozta: megszerezték a jogot ahhoz, hogy saját országuk legyen, de a függetlenség azonnali kikiáltását egyelőre elhalasztották, hogy a következő hetekben teret engedjenek a párbeszédnek.

Később kiderült, hogy a katalán elnök és a parlament függetlenségpárti többsége alá is írt egy függetlenségi nyilatkozatot, amiben az szerepelt, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus jogállam, de ennek végrehajtását felfüggesztették.

Csak igent vagy nemet kellett volna mondania

A spanyol kormányfő helyettese sajtótájékoztatón reagált a rejtélyes levélre. Mint Soraya Sáenz de Santamaría mondta, sajnálja, hogy a katalán elnök nem válaszolt egyértelműen és határidőre a kérdésre. Szerinte csak igent vagy nemet kellett volna mondania. A politikus szerint egy ilyen fontos témában jelentősége van az egyértelműségnek, a bizonytalan helyzet meghosszabbítása és a szándékos zűrzavar azoknak kedvez, akik meg akarják bontani a társadalmi egyetértést és ki akarnak erőszakolni egy radikális és Katalóniát elszegényítő projektet.

A spanyol kormányfő ezért újabb levelet küldött hétfőn a katalán elnöknek, amelyben felhívta a figyelmét arra, hogy csütörtökön 10 óráig van még ideje világosan választ adni Madrid kérdésére, és visszatérni a törvényességhez.

Rajoy közölte, a katalán vezető kezében van a döntés, és amennyiben nem dönt, ő lesz az egyedüli felelőse annak, hogy az állam alkalmazni fogja Katalóniával szemben az alkotmány 155. cikkét. A kormányfő szerint szóban forgó cikk alkalmazása nem az autonómia felfüggesztését, hanem a törvényesség helyreállítását jelenti.

Borítókép:  Ivan Alvarado / Reuters

Rovatok