Index Vakbarát Hírportál

Drónfelvételen látható, ahogy több ezer rohingja menekül

2017. október 17., kedd 06:33 | aznap frissítve

Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR készítette azt a drónfelvételt, ami azt tanúsítja, hogy most is több ezer rohingja próbál elmenekülni Mianmarból. Ez azt bizonyítja, hogy a mianmari kormány állításával ellentétben az erőszak máig nem ért véget a régióban.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) által készített jelentés szerint a nyugat-mianmari térségből augusztus vége óta több mint félmillió, muszlim rohingja kényszerült elmenekülni a szomszédos Bangladesbe. 

A buddhista többségű Mianmarból azután indultak meg tömegesen az emberek, hogy a hadsereg tisztogatási akcióba kezdett. Egymás után pusztították el a muzulmán rohingják falvait, miután a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekintik őket, és megtagadják tőlük az állampolgárságot.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a  mianmari fegyveres erők tervszerűen hajtották végre támadásaikat a muszlim vallású kisebbség ellen, és céljuk az volt, hogy kiűzzék őket az országból. A " tisztogató műveletek" során egész falvakat égettek porig, sok embert kivégeztek, másokat megkínoztak vagy megerőszakoltak.  A határra taposóaknákat telepítettek, hogy megakadályozzák a menekültek visszatérését. 

A mianmari kormányfő egy hónap után szólalt meg először az ügyben. Szeptember elején a visszaélések és törvénytelenségek kivizsgálását ígérte. A mianmari határ bangladesi oldaláról látható gomolygó füst is annak jele, hogy az erőszak máig nem ért véget a régióban. 

Rovatok