Index Vakbarát Hírportál

Trükkel akadályozták meg, hogy induljon a választáson a Putyint bíráló ellenzéki

2017. október 17., kedd 14:47 | aznap frissítve

Alaptalanul ítélték el Putyin bírálóját, Alekszej Navalnijt és fivérét Oroszországban, mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A döntés nem érdekli Oroszországot, ahol már bejelentették, hogy az ítélet miatt az ellenzéki politikus nem indulhat a 2018-as elnökválasztáson.

Az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus és testvére, Oleg elleni vád olyan alaptalan volt, hogy még az állítólagos sértett is azt állította, hogy semmilyen kára nem származott. Az orosz bíróság 2014-ben csalás és pénzmosás miatt indított eljárást. A vád szerint Navalnij és testvére megkárosították az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatát. A szóban forgó cég pénzügyi igazgatója azonban állította, hogy semmilyen kárt nem szenvedtek el az elítéltek miatt.

A döntés Strasbourg szerint túlzó, tisztességtelen és észszerűtlen volt. A hatóságok kifejezetten a vádlottak kárára alkalmazták a büntetőjogot. 

Börtön Putyin kihívóinak

A Vlagyimir Putyin orosz elnök leghangosabb bírálójának számító ellenzéki ügyvéd három és fél évi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, fivérét pedig ugyanilyen időtartamú letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A strasbourgi székhelyű bíróság megállapította, hogy az orosz hatóságok több ponton, a tisztességes tárgyaláshoz való jog, illetve a törvényi rendelkezés nélküli büntetés kiszabásának tilalma vonatkozásában is megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Ezért fejenként 10 ezer eurós kártérítést és összesen mintegy 63 ezer euró perköltséget ítélt meg a panaszosoknak.

A bírói testület egy hasonló ügyben tavaly kimondta: az orosz hatóságok önkényesen, "gyakorlatilag normális üzleti tevékenységért" ítélték el 2013-ban Navalnijt, akire ötéves börtönbüntetést szabtak ki, mert a vádak szerint 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, amelynek ő volt az egyik tanácsadója.

Az EJEB határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára, a keddi döntés azonban még nem jogerős, Moszkva ráadásul nemrégiben bejelentette, hogy nem fogja elismerni a bíróság ítéleteit, amíg vissza nem kapja szavazati jogát az ET parlamenti közgyűlésében, melyet a Krím félsziget illegális elcsatolása miatt vontak meg 2014-ben.

Sajnos nem indulhat a 2018-as választáson

Az orosz választási bizottság kedden megerősítette, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus nem indulhat a 2018-as elnökválasztáson.

Navalnij próbaideje miatt 2028 előtt nem jelöltetheti magát - mondta el Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke Szocsiban.

"Előtte az egész élet, ehhez kellene igazodnia" - tette hozzá a neves jogász egy ifjúsági találkozón.

A korrupció ellen harcoló ellenzéki hónapok óta küzd azért, hogy indulhasson a jövő márciusi elnökválasztáson. A 41 éves politikus az elmúlt időszakban több tucat kampányirodát nyitott, bejárta Oroszországot, és számtalanszor szólította utcára híveit.

Most is börtönben van, de másért

Navalnij éppen börtönbüntetését tölti, mert ismételten megsértette a gyülekezésre és tüntetések szervezésére vonatkozó orosz törvényeket. Februárban sikkasztás miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A politikus azzal érvel: az alkotmány ennek ellenére lehetővé teszi, hogy jelöltesse magát.

Pamfilova szerint Navalnij hazudik, amikor azt állítja, hogy az alkotmány engedélyezi indulását.

Oroszországban hatévente tartanak elnökválasztást, így Navalnij a legjobb esetben is csak a 2030-as jelöltlistán szerepelhet majd.

Rovatok