Index Vakbarát Hírportál

Trump legújabb beutazási tilalmát is elkaszálta a bíróság

2017. október 17., kedd 23:15

Egy nappal azelőtt, hogy életbe lépett volna, egy szövetségi bíró újra blokkolta Donald Trump, amerikai elnök beutazási tilalmi rendeletét – írja a CNN. Ez már Trump harmadik próbálkozása, hogy bevezesse a kampányában ígért beutazási korlátozásokat, a hawaii Derrick Watson szövetségi bíró szerint viszont a rendelet nemzetiségi alapon diszkriminál és így törvénysértő. A bíró szerint, ahogy a korábbi rendeletváltozatok, ez a mostani sem tudja elfogadhatóan megindokolni, hogy az abban megnevezett hat ország 150 millió lakosának kitiltása miért alapvetően fontos az Egyesült Államoknak. 

A beutazási tilalom második, szintén elkaszált változatában hat muszlim többségű ország, Irán, Szíria, Líbia, Szudán, Szomália és Jemen polgárait tiltották volna ki az országból. Hogy az új változatra ne lehessen rásütni, hogy az valójában vallási alapon diszkriminál a muszlimok ellen, ezért a harmadik verzióba bevették Venezuelát, Észak-Koreát és Csádot. Watson bíró szerint viszont ez mit sem változtat azon, hogy a rendelet diszkriminatív, ezért jogellenes. 

A bíró úgy látja, hogy a jelenlegi ellenőrzéseknek ki kell tudniuk szűrni a hat muszlim országból érkező veszélyes elemeket, a kormány viszont nem tudta kellőképpen alátámasztani, hogy pont azok az országok számítanak kockázatosnak, amelyeknek állampolgárait szeretné kitiltani.

Sarah Sanders, kormányszóvivő szerint Watson bíró veszélyesen félreértelmezi az elnök rendeletében foglaltakat. Szerinte a kormány csak olyan országokból akar kitiltani embereket, amely országok nem voltak képesek vagy hajlandók kellő információt megosztani az Egyesült Államokkal ahhoz, hogy az onnan érkező kockázatokat a létező ellenőrzésekkel ki lehessen szűrni. Az igazságügyi minisztérium szóvivője pedig azt nyilatkozta, hogy a bírói döntés helytelen és nem tartja tiszteletben a hatalmi ágak szétválasztását, a kormány pedig meg fogja támadni a döntést, amilyen hamar csak lehet. Trump a kampánya alatt azt ígérte, hogy megtiltja a muszlimok beutazását az Egyesült Államokba.

Rovatok