Index Vakbarát Hírportál

Visszafoglalták Rakkát az Iszlám Államtól

2017. október 17., kedd 13:59

Az Egyesült Államok által támogatott szíriai milíciák teljesen visszafoglalták Rakkát az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől, írja az MTI és a BBC az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjára (OSDH) hivatkozva. A hírt megerősítette a milíciaszövetség egyik szóvivője is.

A kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SZDE), amit az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció támogat, június óta támadják a dzsihadistákat a kelet-szíriai Rakkában. A milicisták egyik szóvivője közölte kedden, hogy néhány órán belül az utolsó talpalatnyi területet is elfoglalják az Iszlám Államtól.

Hírügynökségek nem sokkal korábban jelentették, hogy az SZDE legnagyobb tagmilíciája, a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) kitűzte zászlaját a rakkai stadion felett, amely azon kevés létesítmények egyike volt a városban, amelyet a dzsihadisták még ellenőrzésük alatt tartottak. A stadionban is befejeződtek a harcok, az épületet és a sportpálya talaját azonban egyelőre nem tudták megtisztítani az aknáktól. A dzsihadisták másik, sokáig tartott bástyája a kórház volt a városban.

Szemtanúk szerint már csak szórványosan hallhatók lövések Rakkában, közben az SZDE harcosai ünnepelnek az utcákon.

Az As-Sark Al-Auszat című pánarab napilap arról számolt be, hogy az Iszlám Állam oldalán Rakkában harcoló külföldi zsoldosok megadták magukat. Az SZDE vasárnap közölte, hogy az Iszlám Állammal kötött megállapodással összhangban 275 szíriai dzsihadista távozott a városból, és az Iszlám Állam több mint háromszáz, javarészt külföldi fegyverese maradt csak Rakkában. Később azonban kiderült, hogy a várost elhagyó szíriai dzsihadisták közé külföldi zsoldosok is keveredtek.

A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásának folyamatában. Az Iszlám Állam iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.

(Borítókép: A Szíriai Demokratikus Erők katonái ünnepelnek Rakkában 2017. október 16-án. Fotó: REUTERS/Rodi Said)

Rovatok