Index Vakbarát Hírportál

Minden második francia nőt zaklattak már szexuálisan

2017. október 20., péntek 14:17

A francia nők 53 százaléka volt már szexuális támadás vagy zaklatás áldozata, írja az MTI az Odoxa közvélemény-kutató intézet felmérésére hivatkozva. A pénteken közzétett tanulmány szerint a 35 év alatti nőknél ez az arány már több mint hatvan százalék. 

A megkérdezett nőknek 36, a férfiaknak pedig hat százaléka volt már szexuális támadás, vagyis

molesztálás, fogdosás vagy csókra kényszerítés áldozata.

A nők 38 százaléka, a férfiaknak pedig 5 százaléka munkahelyen kívül élt meg zaklatást (szexuális jellegű sértegetéseket, beszólásokat, megalázó megjegyzéseket), míg munkahelyi zaklatásnak a nők 17, a férfiaknak pedig 10 százaléka esett áldozatul. 

A felmérésből az is kiderült, hogy a nők 85, a férfiaknak pedig 74 százaléka, azaz a franciák 80 százaléka támogatja azt a törvénytervezetet, ami az utcai zaklatást szabálysértésnek minősítené és a zaklatót tettenérés esetén a rendőrség a helyszínen meg is bírságolná.

Érdekes felfedezés, hogy a kérdés megítélésében erős generációs különbségek vannak: amit a középkorú nők elfogadhatónak tartanak, azt egy 35 év alatti francia nő már nem fogadja el. Ilyen például a lányok utáni füttyögés az utcán, amit a 18 és 35 év közötti francia nők hatvan százaléka zaklatásnak vagy támadásnak tekinti, míg a 35 év feletti nőknek csak alig harmada. 

A reprezentatív felmérés október 18-án és 19-én 995 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült.

Rovatok