Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt 16 év elnökei egyszerre mentek neki Trumpnak

2017. október 20., péntek 05:23

A 2001 és 2009 közötti amerikai elnök, George W. Bush elítélte a bigottságot és a fehér felsőbbrendűség ideáját, és hitet tett az olyan politika mellett, amely gyakorlatilag az ellentéte mindannak, amit Trump képvisel, írja a CNN. 

Bush többek között kijelentette:

A volt elnök utalt arra, hogy a szabadpiaccal szemben trenddé vált a protekcionizmus, pedig az konfliktusokat, instabilitást és szegénységet hoz magával, és a migránsok pozitív hozzájárulásáról is beszélt. Az amerikai vezetők „bullyingjáról” is beszélt, azt mondta, a közéletben tapasztalható bullying és az előítélet már nemzeti  hangütéssé vált, ami

engedélyt ad a kegyetlenségre és bigottságra, és gyengíti a gyermekek erkölcsi nevelését.

A politikába visszatérő Barack Obama, aki 2009-től Trump győzelméig volt elnök, szintén elmondta a beszédét New Jersey-ben. A CNN beszámolója szerint a jelenlegi politikai helyzetről azt mondta,  egy csomó mindenről, amit most lát, azt gondolta, hogy már rég a múlté. „A fickók ötven évvel ezelőttre néznek vissza. Ez a 21. század, nem a 19.” – mondta Phil Murphy demokrata párti jelölt melletti szónoklatában.

Visszautasítjuk a megosztás, a rettegés politikáját” – mondta. Szerinte a világ arra számít, hogy Amerika összekapja magát, példaként akar tekinteni az USA-ra. A világ megkérdi, hogy mik az értékeink és idáink, és vajon méltóak vagyunk-e a hitvallásunkhoz.

Richmondban is mondott egy beszédet az exelnök a helyi demokrata jelölt mellett. Ott is a megosztottságról beszélt. Charlottesville-re utalva pedig úgy fogalmazott:

Nem attól leszünk jobbak, hogy megismételjük a múltat, hanem attól, hogy tanulunk belőle.

Rovatok