Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet többé kibérelni a Las Vegas-i gyilkos szobáját

2017. október 20., péntek 19:20

Pénteken az MGM Resorts International bejelentette, nem lehet többé kibérelni azt a Las Vegas-i hotelszobát, ahonnan Stephen Paddock tüzet nyitott a tömegre október 1-jén – írja az Independent.

Mint írták, ez egy borzasztó tragédia helyszíne, így nem áll szándékukban kiadni a szobát, arról azonban nem volt szó, hogy mit csinálnak majd vele. Ez a kérdés azért nagyon fontos, mert az ilyen helyek sok esetben inspirációként szolgálnak a jövő tömeggyilkosai számára, így egyáltalán nem mindegy, hogy mi történik velük.

Az alabamai egyetem kriminológus professzora, Adam Lankford úgy vélekedett a dologról, hogy az jó, hogy nem adják ki többet a szobát, de ezt nem kellett volna bejelenteniük, egyszerűen csak nem kéne vele foglalkozni a jövőben. Lankford szerint kevesebb ilyen eset lenne, ha a média nem kapná fel a gyilkosok nevét és ez a helyszínekre ugyanúgy igaz.

Korábban volt már arra példa, hogy egy korábbi lövöldözés miatt követett el valaki hasonló merényletet, 2006-ban például a Columbine-on elkövetett mészárlás nyomán nyitott tüzet egy 21 éves fiú egy középiskolában. A tettes előtte meglátogatta az iskolát és a két merénylő házát is, ami jól mutatja, mekkora jelentősége lehet egy ilyen helyszínnek.

Az iskolai mészárlások esetében általában vagy átalakították az épületet, vagy teljesen újjá is építették, az orlandói lövöldözés esetében azonban nem ez volt a helyzet, a szórakozóhely ma is áll.

A szakértő szerint egyébként az emlékhelyek emelése sem szerencsés, hiszen azok könnyen helyi látványossággá válnak, ami szintén vonzza a potenciális elkövetőket.

Rovatok