Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai külügyminiszter felszólította Iránt, hogy hagyják el Irakot

2017. október 22., vasárnap 17:38

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint az iráni, illetve az Irán támogatását élvező milíciáknak most már el kell hagyniuk Irakot, mert az Iszlám Állam elleni harc hamarosan véget ér.

Egy független és erős Irak bizonyos tekintetben ellensúlyozni tudja majd Irán negatív hatásait - mondta Tillerson vasárnap a rijádi sajtótájékoztatóján. Szerinte az iráni milíciáknak most már haza kell térniük, hasonlóan az összes külföldi harcoshoz.

Tillerson arról is beszélt, hogy más országok, különösen Európában sokat tehetnének azzal, ha nem kötnének több üzletet az iráni Forradalmi Gárdával, amellyel szemben Washington a közelmúltban újabb szankciókat vezetett be.

Tillerson azután tartott sajtótájékoztatót Rijádban, hogy a jelenlétében hivatalosan is megnyitották az amerikai támogatással létrejött szaúdi-iraki együttműködési tanácsot. A tanács célja, hogy erősítse a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat. A testület első ülésén Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király és Haider al-Abádi iraki miniszterelnök közösen elnökölt.

Évtizedek óta tartó feszült viszony után az utóbbi hónapokban sokat javult Rijád és Bagdad viszonya. A közeledést nehezíti, hogy Irak szoros kapcsolatokat ápol a síita Iránnal, amely viszont a szunnita Szaúd-Arábia legfőbb riválisa a régióban. Irán és Szaúd-Arábia az egymással szemben álló feleket támogatják Szíriában és Jemenben.

Tillerson az új tanács ülésén biztatta a két ország vezetőjét, hogy bővítsék a két ország közötti együttműködést, mert az elengedhetetlen a kollektív biztonság előmozdításához. 

A szaúdi uralkodó szerint történelmi lehetőség nyílik arra, hogy az országa hatékony partneri viszonyt építsen ki Irakkal. Szalmán király azt mondta, hogy Rijád támogatja Irak egységét és stabilitását, amivel a kurdok szeptember végén tartott függetlenségi népszavazására utalt.

(MTI)

Rovatok