Index Vakbarát Hírportál

Katalónia után az észak-olaszok is szavaznak

2017. október 22., vasárnap 08:17

Miközben a Katalónia önállóságáról szóló Madrid és Barcelona közötti vita új szintre lépett, Olaszországban is előtérbe került a regionális önrendelkezés kérdése.

Az olasz gazdaság 30 százalékát adó Lombardia és Velence a helyi kormányzat kezdeményezésére vasárnap szavaznak arról, hogy a két tartomány nagyobb önállóságot kapjon Rómától – írta a CNN. egyelőre tehát nem a függetlenség a tétje az Északi Liga színeiben tevékenykedő két tartományi vezető által elindított szavazásnak.

Nagy különbség a spanyol és az olasz alkotmány között, hogy az utóbbi nem tiltja az ilyen jellegű regionális népszavazások megtartását. Néhány tartománynak, így Szicíliának, Szardíniának például van is olyan szintű önállósága, amilyet Milánó központtal Lombardia és Velence szeretne.

A tartományok a bevételek feletti nagyobb önrendelkezést szeretnének elérni, nagyobb önállóságot biztosítva ezzel az oktatás, az egészségügy területén, de kiemelt téma az illegális bevándorlás is, amely a Földközi-tengeren keresztül ismét Olaszországot sújtja a leginkább.

Függetlenségről ugyan nincsen szó, időzítésében és tartalmában mégis sok a párhuzam Katalóniával. A spanyol és az olasz esetben is az ország leggazdagabb területeiről van szó, mindkét esetben a bevételek helyben tartása a cél, tiltakozva az ellen, hogy az ő terhükre támogassák az ország fejletlenebb területeit.

Az Északi Liga az általa Észak-Olaszországban megálmodott független Padania ígéretével jelent meg a kilencvenes évek elején. Most azonban a függetlenség háttérbe szorult, elsődlegesen a nagyobb regionális önrendelkezésre fókuszál a párt, amely reményei szerint a jövő évi parlamenti választásokon is növelni fogja képviselői számát.

Rovatok