Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy kemények a francia rendőrök, de nem verik a menekülteket

2017. október 24., kedd 13:14 | aznap frissítve

Cáfolja a francia kormány által megrendelt hivatalos jelentés a Human Rights Watch legsúlyosabb állítását, miszerint a rendőrök bántalmazzák a menekülteket Calais-ban.

A jelentés szerint a tavaly októberben felszámolt calais-i táborba fokozatosan visszatértek a menekültek, jelenleg mintegy 700 menekült vár arra, hogy átjusson Nagy-Britanniába. A rendőrség megakadályozza, hogy újra sátrakat verjenek a menekültek, ugyanakkor csapokat, illemhelyeket és tusolókat felállítottak Calais környékén.

A HRW szerint a rendőrök a letelepedés megakadályozása érdekében rendszeresen használnak borsspray-t. A hivatalos jelentés - ami 93 illetékest és 100 menekültet kérdezett meg - szerint a borsspray használatára nincs bizonyíték, ugyanakkor a könnygázt visszaélésszerűen használják a rendőrök.

Mint elismerik,

a tanúvallomások, jóllehet nincsenek hivatalos bizonyítékok, arra a megállapításra vezettek, hogy valószínűsíthetők hiányosságok az erőhasználat területén és a rendőri etikában.

Azonban ezek a hiányosságok nem bizonyítottak, és nem teszik lehetővé a rendőri erők fellépésének megkérdőjelezését, akik a jelentés szerint egyébként is különösen nehéz helyzetben dolgoznak.

Rovatok