Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítéltek egy Moszad-ügynököt Iránban

2017. október 24., kedd 20:35

Halálra ítéltek Iránban egy feltételezett Moszad-ügynököt, akit azzal vádoltak, hogy információkat adott át az izraeli hírszerzésnek, a Moszadnak, és emiatt meggyilkoltak több vezető iráni atomtudóst - közölte kedden Abbász Dzsafari Dolatabádi teheráni ügyész.

Iránban legalább négy atomtudóst gyilkoltak meg 2010 és 2012 között. Teherán álláspontja szerint a perzsa állam atomprogramjának megfékezése érdekében, jelentette az MTI.

Az elítélt állítólag számos alkalommal találkozott a Moszad ügynökeivel és bizalmas információkat adott át Irán katonai és nukleáris támaszpontjairól pénzért, illetve svédországi tartózkodásért cserébe - állította a teheráni ügyész. Közölte azt is, hogy az elítélt mintegy 30 katonai szakértőről és atomtudósról szolgáltatott információkat a Moszadnak.

Dolatabádi nem azonosította az elítélt személyt, de a bírósági döntésről adott hivatalos tájékoztatásban "Moszad-ügynökként" említették.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő közlése szerint az elítélt neve Ahmadreza Dzsalali, aki orvosi képzettséggel rendelkezik, és Svédországban tanult. A teheráni bíróság kémkedés vádjával ítélte halálra - tette hozzá a jogvédő szervezet.

Az AI kifogásolta, hogy Dzsalalit tavaly áprilisban vették őrizetbe, hét hónapig nem engedtek hozzá ügyvédet, a bírósági eljárást pedig tisztességtelennek minősítette.

Dzsalalinak Svédországban él a felesége és két gyermeke. A feleség szerint férje egészsége súlyosan megromlott őrizetbe vétele óta.

Rovatok