Index Vakbarát Hírportál

Banglades és Mianmar megállapodott a rohingják ügyében

2017. október 24., kedd 19:44

Bangladesi és mianmari tisztségviselők kedden megállapodtak a rohingja menekülthullám feltartóztatásában, illetve a mianmari muszlim kisebbség tagjai hazatérésének elősegítésében – írja az MTI.

Mianmar megerősíti elkötelezettségét amellett, hogy azonnali hatállyal feltartóztassa a mianmari lakosok kiáramlását Bangladesbe és helyreállítsa a rendet Arakán államban.

– hangzott el a tárgyaló felek közös nyilatkozatában, a mianmari fővárosban, Nepjidában lezajlott tárgyalás után. Ez lehetővé tenné a menekült rohingja lakosoknak a mielőbbi visszatérést Bangladesből – tették hozzá.

A dokumentum szerint Mianmar augusztus 25-ét követően terrorszervezetnek nyilvánította az Arakáni Rohingja Megmentő Hadsereget (ARSA), és felkérte a Bangladest, hogy adjon át minden odamenekült gyanúsítottat. Banglades leszögezte, hogy továbbra is együtt fog működni szomszédjával a lázadók, szélsőségesek és terroristák elleni harcban.

A tárgyalásokat követően arra is fény derült, hogy a két ország közös munkacsoportot hoz létre egy hónapon belül a rohingják hazatelepítésére.  Kiderült azonban az is, hogy ugyan Banglades minél hamarabb szeretné végrehajtani a visszatelepítési eljárást, de a kormány a nemzetközi szabályoknak megfelelően,  lépésről lépésre szeretné ezt megvalósítani.

A rohingják tragédiájáról ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

Rovatok