Index Vakbarát Hírportál

Robbantásos merényletben megsérült egy ukrán képviselő

2017. október 26., csütörtök 00:15

Szerda este egy robbantásos merényletben megsérült egy ukrán ellenzéki képviselő, Ihor Moszijcsuk. A robbanásban Moszijcsuk testőre meghalt, Vitalij Bala politológus pedig megsérült.

Moszijcsuk – az ellenzéki Radikális Párt képviselője – az Eszpresszo ukrán tévécsatorna stúdiójából lépett ki az utcára. Ekkor felrobbant mellette egy autó, ami a ház előtt parkolt. (Más források szerint egy motorbicikli robbant fel.) A kijevi rendőrség annyit erősített meg, hogy valóban robbanás történt a tévé székházánál.

Moszijcsukot a repeszek okozta sérülésekkel kórházba vitték. Nem tudni, mennyire súlyos az állapota. A képviselő szóvivője, Anna Szejnik a 112 Ukrajina hírtévének azt mondta, hogy tudomása szerint a felrobbant jármű már akkor ott parkolt a televízió előtt, amikor Moszijcsuk bement az épületbe. A 112 Ukrajina tudósítása szerint Moszijcsukkal együtt összesen négy személyt szállítottak kórházba a mentők. A testőr állítólag kórházba szállítás közben, a mentőautóban halt bele sérüléseibe.

Zorjan Skirjak, a belügyminiszter tanácsadója nem zárta ki, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak a merénylet hátterében. A támadás indítékaként más verziókat is vizsgálnak a hatóságok - főként személyes ellentéteket. Skirjak szerint ha az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) áll a háttérben, azért követhették el a merényletet, hogy ezzel is destabilizálják a helyzetet Ukrajnában.

A 45 éves, kelet-ukrajnai születésű Moszijcsuk az Oleh Ljasko vezette populista, nacionalista Radikális Párt parlamenti képviselője a 2014-es választások óta. A párt először az Európa-párti kormánykoalícióhoz csatlakozott, de később kivált onnan és ellenzékbe vonult. Moszijcsuk gyakran szerepel az ukrán médiában, a párt egyik közismert képviselője. A sajtóban akkor vált ismertté, amikor 20105-ben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai a parlamentben, kamerák előtt tartóztatták le korrupció gyanújával. Az ügyében azóta sem született ítélet.

Rovatok