Index Vakbarát Hírportál

Pöröllyel és lángvágóval esnek Trump falának

2017. október 27., péntek 06:13

Pöröllyel, csákánnyal, lángvágóval esnek neki a Donald Trump amerikai elnök által megálmodott mexikói határerődnek - de nem dühös aktivisták, vagy illegális bevándorlók, hanem az amerikai munkások, akik a különböző elemeket tesztelik.

Washingtonban csütörtökön jelentették be, hogy elkészültek a prototípus falrészek, és hogy azokat erőteljes "ostromnak" vetik alá. A faldarabok San Diegóban vannak, ott kezdte építésüket pontosan egy hónappal ezelőtt nyolc csapat.

Mindegyik falszakasz kilenc méter magas és ugyanilyen hosszú, és legalább egy hónapon keresztül fogják tesztelni kalapáccsal, csákánnyal, lángvágóval.

Kalapácsos, csákányos, lángvágós "ostromuk" legalább egy hónapos lesz, de akár kettőig is eltarthat, mivel több darabnál még egy hónapot kell várni a beton száradására. Ronald Vitiello a vámügyekért és határvédelemért felelős hatóság helyettes vezetője szerint a különböző prototípusok tesztelésénél a következő kérdésekre keresik a választ:

A győztes prototípusból a tesztet követően kétezer kilométernyit fog rendelni a szövetségi kormányzat - már ha lesz miből. Ugyanis egyelőre csak az egyenként 450 ezer dolláros, kamerákkal és szenzorokkal ellátott tesztpéldányokra volt pénze a Fehér Háznak, a Kongresszus még nem bólintott rá a fal minimum 4 milliárd dolláros költségvetésére.

Az Egyesült Államok és Mexikó közti határ 3143 kilométer hosszan fut, és 1052 kilométeren már jelenleg is húzódik kerítés vagy más határvédelmi eszköz. 

(MTI/ABC)

(Borítókép: Jeff Topping / Getty Images)

Rovatok