Index Vakbarát Hírportál

Megalázó procedúrán kell átesnie annak, aki kegyelmet remél Kim Dzsonguntól

2017. október 27., péntek 05:37

Észak-Korea "emberiességi megfontolásból" pénteken hazaengedi azt a dél-koreai halászhajót, mely a múlt szombaton tévedt felségvizeire, és ott legénységével együtt az észak-koreai parti őrség elfogta.

A kommunista diktatúra állami hírügynökségének jelentéséből felsejlik, hogy a dél-koreai halászoknak meglehetősen megalázó procedúrán kellett keresztülmennie, mielőtt kegyelmet kaptak:

a legénység összes tagja elismerte vétkét, többször is bocsánatot kért és kegyelemért folyamodott.

A jelentés alapján az engedékenység fő oka valójában az lehetett, hogy kiderült, a halászbárkán semmilyen kémkedésre használható felszerelés nincs, és tényleg halászat közben tévedt a tiltott vizekre.

Dél-koreai halászhajók egyébként meglehetősen ritkán keverednek át északi vizekre, észak-koreaiak viszont jóval többször hajóznak át délre, mivel járműveik öregek, és vagy meghibásodnak, vagy pedig egyszerűen elfogy az üzemanyaguk. Olyankor legénységüket kihallgatja a dél-koreai hírszerzés, felteszi nekik a kérdést, hogy vissza akarnak-e menni, és ha igen, elengedi őket.

A legérdekesebb incidens akkor történt, amikor 1998-ban egy dél-koreai hajó halászhálójába beleakadt egy északi kém-tengeralattjáró, melynek fedélközében már csak halottakat - és jelentős mennyiségű italt - találtak.

Rovatok