Index Vakbarát Hírportál

Egy minisztert és három képviselőt is zaklatással vádolnak a brit parlamentben

2017. október 28., szombat 15:01

A briteknél átgyűrűzött a politika színterére a szexuális visszaélési botránysorozat. Az angol sajtó a hét második felében már beszámolt róla, hogy a parlamentben dolgozó nők létrehoztak egy csoportot a WhatsApp csevegőalkalmazásban, amelyben az őket ért zaklatásokat osztják meg egymással, szombaton pedig a beszámolók szerint konkrét vádak is elhangzottak négy politikus, köztük egy miniszter ellen – írja az Independent. 

A megvádolt politikusok közül kettő munkáspárti, kettő pedig konzervatív, a panaszt tevő fiatal nők szerint zaklatták őket, ajánlatokat tettek nekik. A Times azt írta, a szóban forgó miniszter házas, és nem csak egyvalakit zaklatott, számos nő, köztük újságírók és asszisztensek is visszaélésről számoltak be vele kapcsolatban. Egy másik házas konzervatív képviselőről a cikk azt állítja, legalább két fiatal szakértővel volt viszonya az elmúlt pár évben.

Az egyik megvádolt munkáspárti képviselőről annyit lehet tudni, hogy Jeremy Corbyn árnyékkormányában is benne volt, és üzenetben tett ajánlatot egy kolléganőjének, azt írta neki, ha ő maga fiatalabb lenne, már lett volna köztük szexuális kapcsolat. A másik baloldali politikus szintén szexuális tartalmú üzenetekkel bombázza a női szakértőket, különösen ha részeg. 

Theresa May brit miniszterelnök még pénteken, szóvivőjén keresztül "mélyen aggasztónak" titulálta a politikusokkal szembeni vádakat, és arra bátorította a zaklatást elszenvedő nőket, tegyenek hivatalos bejelentést. "Minden felszínre kerülő esetet nagyon komolyan fogunk venni, és azt tanácsoljuk mindenkinek, forduljon a rendőrséghez, hogy megfelelően ki lehessen vizsgálni az ügyeket", üzente. 

A Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn is keményen kiállt a zaklatókkal szemben, szombaton "torz és megalázó" kultúráról beszélt, amely normalizálja a nők elleni erőszakot a "hatalom folyosóin", így a parlamentnek otthont adó Westminster-palotában is. "A nőket zaklató képviselőknek felelősséget kell vállalniuk a tetteikért", mondta.

Rovatok