Index Vakbarát Hírportál

Heathrow legféltettebb titkait találták meg egy útszéli pendrive-on

2017. október 29., vasárnap 16:39

A londoni Heathrow repülőtér biztonsági intézkedéseinek legféltettebb titkait tartalmazta az a pendrive, amelyet egy észak-londoni utcán találtak – írja az MTI.

A pendrive-ot a Sunday Mirror brit bulvárlapnak adta át a megtalálója, egy helyi lakos. A lap szerint a tárolón 76 dossziényi titkos és igen érzékeny adat volt:

A Sunday Mirror beszámolója szerint a tárolón található 2,5 gigabájtnyi adat jórészt jelszavas védelem nélkül hozzáférhető volt. A Heathrow szóvivője vasárnap közölte, hogy a repülőtér felülvizsgálta biztonsági intézkedéseit, és belső vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy a bizalmas adatok hogyan kerülhettek ki, ráadásul egy nem védett tárolón.

A Heathrow-n, amely messze a legforgalmasabb európai repülőtér, tavaly 75,7 millió utas fordult meg, tízmillióval több Nagy-Britannia teljes lakosságánál.

Volt már hasonlóan kellemetlen baki

Korántsem ez az első ilyen incidens Nagy-Britanniában. Néhány éve "top secret" megjelölésű, vagyis szupertitkos kormányiratokat hagyott a vonaton egy feledékeny brit tisztviselő. A narancssárga borítékba csomagolt hétoldalas jelentés az al-Kaida terrorszervezetről, illetve az iraki biztonsági erők felkészültségéről készített korabeli legfrissebb brit hírszerzési értékeléseket tartalmazta.

A hírszerzési és elhárítási szolgálatok és a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői által alkotott Egyesített Terrorizmuselemző Központ (JTAC) tanulmányának mindegyik oldala külön titkosító pecséttel volt ellátva, és elvileg csak kijelölt titkosszolgálati illetékesek kezébe kerülhetett volna.

A borítékot azonban a londoni Waterloo pályaudvaron, egy vonatfülke ülésén fedezte fel egy utas, aki volt olyan becsületes, hogy beszolgáltatta a rendkívül kényes hírszerzési anyagot a BBC-nek, amely a dossziét – tartalmának ismertetése nélkül – átadta a Scotland Yardnak.

Rovatok