Index Vakbarát Hírportál

A katalán vezető elmenekült Spanyolországból

2017. október 30., hétfő 13:03 | aznap frissítve

Cikkünk folyamatosan frissül.

A katalán vezető hétfő délután elmenekült Spanyolországból, írta meg az IndependentCarles Puigdemont Brüsszelbe ment, miután a belga kormány politikai menedékjogot ajánlott fel neki. A spanyol média tudósításai szerint a vezetőt a katalán parlament egyelőre nem ismert számú tagja kísérte. A csoport hamarosan közleményt ad ki.

Puigdemont azután távozott az országból, hogy  a spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezte a volt katalán kormány,  valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

José Manuel Maza hétfőn Madridban tartott sajtótájékoztatóján döntését azzal indokolta, hogy a katalán parlamentben múlt pénteken elfogadták a „Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot. A kereseteket a spanyol központi büntető-, illetve a legfelsőbb bírósághoz nyújtják be, írja az MTI.

Azok a hivatalnokok, akik ma munkába állnak, büntetésre számíthatnak. A rendőrség viszont nagy erőkkel készült, és hivatalok és a parlament köré is rendőrkordont húztak. A katalán kormány szembeszegül a madridi kormány döntésével.

A leváltott katalán kormány indul a választáson

Indulnak a december 21-i előrehozott autonóm parlamenti választásokon a leváltott katalán kormány pártjai – jelentették be külön-külön tartott sajtótájékoztatójukon hétfőn Barcelonában.

„Nem félünk a szavazóurnáktól” - jelentette ki Sergi Sabria, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szóvivője a párt vezető testületének ülését követően.

Mint mondta, azért döntöttek a választási részvétel mellett, hogy „megőrizzék ezt a törékeny köztársaságot", annak ellenére, hogy a választást illegitimnek" tartják, mivel Mariano Rajoy spanyol kormányfő írta ki.

A volt katalán kormány másik pártja, az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) szintén a választási részvétel mellett döntött hétfőn, amit Marta Pascal a párt nevében a katalán intézmények megvédésével indokolt.

A függetlenségi pártok arról még nem döntöttek, hogy megújítják-e együttműködésüket, amelyet a legutóbbi, 2015-ös helyi parlamenti választásokra kötöttek. Akkor Együtt az Igenért (Junts pel Sí) néven pártszövetséget alkotva indultak és nyertek, majd alakítottak kormányt Katalóniában.

Tüntetések folytak

Függetlenségellenes tüntetéssorozat is zajott Barcelonában, vasárnap össze is csaptak egymással a függetlenségpártiakkal.

(Borítókép: Katalán zászlót lengetnek Barcelonában a katalán önkormányzat épülete előtt 2017. október 30-án. Fotó: AFP/Lluis Gene)

Rovatok