Index Vakbarát Hírportál

Kaliforniát csinálnak a Takla Makán sivatagból egy folyó elterelésével

2017. október 30., hétfő 14:39

Kína újabb hatalmas természeti átalakításon dolgozik, amely teljesen megváltoztathatja Tibetet, Hszincsiang (Xinjiang) tartományt, tovább feszítheti a viszonyt a szomszédos Indiával, és környezeti és kulturális veszélyeket okoz. Egyébként bravúros mérnöki teljesítmény.

Az ügyes kínai mérnökök olyan technológiát tesztelnek, amely lehetővé teszi, hogy egy 1000 kilométer hosszú csatornán vizet irányítsanak Tibetből Hszincsiangba

A himalájai terület száraz, nehezen művelhető felföldjéről ismert. "A csatornarendszer, amely a világ legmagasabb platójáról indulva, vízesések sorával szállítaná a vizet,  Hszincsiang  tartományt Kaliforniává változtatná" - idézi a South China Morning Post a projekt egyik mérnökét. 

A technológiát már tesztelték egy 600 kilométeres szakaszon Jünnan (Yunnan) tartományban. Zhang Chuanqing, a kínai tudományos akadémia szikla- és talajmechanikai kutatója nagy önbizalommal nyilatkozta: "Az már biztos, hogy rendelkezünk az ésszel, erővel és eszközökkel, hogy szuperhosszú csatornát építsünk nehéz terepen, úgy, hogy ez gazdaságilag sem roppantja meg a gazdaságot."

 A terv méretéről mindent elmond, hogy a jünnani csatorna 60 szakaszból áll, és a csatornarészek olyan szélesek, hogy könnyedén elfér benne két nagy sebességű vonat.

Kína az utóbbi időben mesterévé vált a megalomán beruházásoknak. Ilyen volt a vasút építése Tibetbe, keresztül a Himaláján, vagy a Három szurdok gát, amellyel a világ legnagyobb vízi erőművét hozták létre. Kínában arról azonban nem esik szó, hogy milyen komoly természeti, kulturális és emberi károkat okoznak a beruházások.

A tibeti vasút építésénél több mint százan haltak meg, a gát komoly környezeti károkat okozott, és falvakat kellett a lakók akarata ellenére kitelepíteni. Ezen ügyek egyikét sem ismeri el Kína.

A Quartz által megkérdezett Lobsang Yangtso kutató szerint a csatorna felboríthatja a vízben szegény Tibet természeti egyensúlyát is. Mivel a csatornát az Indiába és Bangladesbe vizet szállító Brahmaputra folyó elterelésével töltenék meg, nemzetközi tiltakozás is kíséri az építkezést. A két ország fővárosának vízellátását veszélyeztetné a csatorna.

Rovatok