Index Vakbarát Hírportál

Hátizsákok miatt vették őrizetbe az ukrán belügyminiszter fiát

2017. október 31., kedd 19:17

Őrizetbe vették kedden Kijevben Arszen Avakov ukrán belügyminiszter Olekszandr fiát az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda munkatársai. 

Olekszandr Avakovot a hátizsákbotrányként elhíresült belügyminisztériumi korrupciógyanús ügye miatt vették őrizetbe. Vele együtt még két embert vittek el, köztük Szerhij Csebotart, a belügyminiszter volt helyettesét. 

A tárca két cégtől összesen hatezer hátizsákot vásárolt csaknem 16,6 millió hrivnyáért, azaz körülbelül 165 millió forintért a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében szolgálatot teljesítő nemzeti gárdistáknak. 

De nem sokkal később megjelent egy oknyomozó cikk, amely szerint a vállalatok Avakov érdekeltségébe tartoznak. 2015 júliusában az ukrán főügyészség büntetőeljárást indított, majd 2016 áprilisában az ügyet átadta további vizsgálatra a Korrupcióellenes Irodának. A korrupcióellenes iroda szerint az cég, amely ötezer hátizsákot adott el a tárcának, közvetlen kapcsolatban áll Avakov fiával.      

Megjelent egy videofelvételt is, amelyen Avakov fia részt vett az üzlet megkötésében. 

Ilja Kiva, a miniszter volt tanácsadója szerint Avakovra a fia ellen indított eljárással próbálnak nyomást gyakorolni. Azt, hogy milyen ügyekben akarnak és kik befolyást gyakorolni a miniszterre, nem fejtette ki. Avakov szerint a támadások mögött olyan külső és belső erők állnak, amelyek a a régi rendet próbálják visszaállítani Ukrajnában.

Rovatok