Index Vakbarát Hírportál

Iskolára lőttek ágyúval Szíriában

2017. november 1., szerda 00:23

A szíriai kormányerők ágyúval lőtték a fővárost, Damaszkuszt körülvevő, felkelők ellenőrizte Kelet-Gúta térségének több körzetét, egy iskolát találat ért, aminek következtében legalább tíz ember meghalt, köztük hat gyerek - jelentette kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns civil szervezet.

A szervezet közlése szerint az iskolát Dzsiszrin településen érte találat, egy lövedék az iskola bejáratánál csapódott be. Az interneten már megjelent egy olyan felvétel, amelyen állítólag a halott és sebesült, általános iskolás korú gyerekek láthatóak.

A megfigyelőközpont hozzátette, hogy a hadsereg a Damaszkuszhoz közeli Szakba, Harászta, Dúma és Ájn Túrma településeket is ágyútűzzel sújtotta, legkevesebb 10 ember sebesült meg. A felkelők válaszul a főváros központi és külvárosi körzeteit támadták tüzérséggel, 13 embernek okoztak sebesüléseket.

Kelet-Gúta térségébe éppen hétfőn érkezett segélyszállítmány az ENSZ és a szíriai vörös félhold jóvoltából. A 49 teherautóból álló segélykonvoj mintegy 40 ezer ember, köztük mintegy 16 ezer gyermek számára biztosított ellátást. Kelet-Gúta térsége négy éve van a kormányerők ostromgyűrűjébe zárva.

Segélyszervezeti dolgozók és helyi lakosok korábban többször figyelmeztettek, hogy a felkelők uralta enklávé körül egyre szűkülő ostromgyűrű az éhhalál szélére sodorja az embereket. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a múlt héten közölte, hogy legalább 1200 gyermek alultáplált a térségben tapasztalható tartós éhínség miatt, további 1500 gyereket pedig az alultápláltság kialakulásának veszélye fenyeget.

Eközben a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogvédő szervezet közölte: Oroszország és Szíria "illegális bombázásokat" hajtott végre szeptember 19-én az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, amelynek jelentős részét felkelő szervezetek ellenőriznek. A HRW emlékeztetett az orosz védelmi minisztérium korábbi közleményére, amely szerint az említett bombázásokat arra válaszként hajtották végre, hogy abban a térségben az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ottani szárnyának az erői tartózkodtak.

A jogvédő szervezet azonban olyan bizonyítékokat gyűjtött, amelyek arról tanúskodnak, hogy a légicsapások lakónegyedeket, piacokat és menekülttáborokat is célba vettek, nem csupán a terrorista állásokat. A támadásokban - nemzetközileg tiltott - kazettás bombákat és - az EFE hírügynökség megfogalmazása szerint - kiterjedt területeket elpusztítani képes robbanó fegyvereket vetettek be.

A szeptember 19-én végrehajtott légicsapásokban 72 ember halt meg - közölte a HRW. A szíriai konfliktusba beavatkozó Oroszország, Törökország és Irán szeptember 15-én állapodott meg Asztanában szíriai feszültségmentesítési övezetekről, köztük Idlíbben, aminek értelmében ott tűzszünetnek kellene érvényben lennie. Az al-Kaida ottani szárnyára azonban nem vonatkozik a fegyvernyugvás - tette hozzá a HRW. Oroszország eközben bejelentette: november 18-án tartják meg Szocsiban az új szíriai alkotmány megfogalmazására összpontosító, és ennek folyamatába a közel-keleti ország összes etnikumát bevonó békekongresszust.

A csúcsot "A Nemzeti Párbeszéd Szíriai Kongresszusának" nevezték el az illetékesek, 33 szíriai csoportot és politikai szerveződést hívtak meg a szervezők. Az orosz kezdeményezésű kongresszus célja előrehaladást elérni a szíriai konfliktus békés, politikai úton történő rendezésében. Ezt megelőzően Moszkva, Ankara és Teherán vezetésével már hatszor találkoztak különböző szíriai ellenzékiek és a damaszkuszi rezsim képviselői a kazah fővárosban, Asztanában. Az asztanai béketárgyalások kétnapos, hetedik fordulója hétfőn vette kezdetét.

Rovatok