Index Vakbarát Hírportál

10 ezer svájci frankot fizetett egy korty, 139 évesnek hazudott whisky-ért

2017. november 2., csütörtök 18:54

Hamisítvány volt az a 139 évesnek mondott skót whisky, amelynek egyetlen kortyáért 10 ezer svájci frankot (2,6 millió forint) fizetett a nyáron egy tehetős kínai kuncsaft egy svájci szállodában - írja a azt MTI.

A különlegesen nagy whiskykínálatáról híres, St. Moritz-i Waldhaus am See szálloda az után vizsgáltatta meg brit kutatóintézetekben a James Bond kedvenceként ismert Macallan márkájú italt, hogy a lapokban megjelent fotók alapján whiskyipari szakértők ellentmondásokat fedeztek fel a palack címkéjén és dugóján. 

Végül az Oxfordi Egyetemen végzett szénizotópos kormeghatározással  bizonyította be, hogy az ital 95 százalékos valószínűséggel 1970 és 1972 között készült. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy nem tiszta malátawhiskyről van szó, hanem kevert italról, amelyben 60 százalék a maláta és 40 százalék a gabona aránya. 

Ha a whiskyt valóban 1878-ban palackozták volna, éttermi ára 300 ezer svájci frank (80 millió forint) körül lehetne, így azonban gyűjtői szempontból értéktelen.

A szálloda elfogadta a szakértői vizsgálatok eredményét és visszafizette a vételárat a vevőnek, egy gazdag kínai regényírónak. A pénzt a hotel menedzsere, Sandro Bernasconi személyesen vitte el Pekingbe a 36 éves Csang Vejnek, aki Tang Jia San Shao írói álnéven alkotott online harcművészeti fantasyregényeivel 16,8 millió dollárt keresett 2015-ban kínai sajtóértesülések szerint. 

A menedzser szerint fogalmuk sem volt arról, hogy nem valódi a whisky, amelyet apja 25 éve vásárolt. A whiskyt valójában nem is akarták eladni, de a kínai vendég olyan nagy összeget ajánlott egy hörpintésnyi italért, hogy nem tudtak ellenállni, és felnyitották.

A svájci hotel a világ legritkább és legrégibb whiskyjeit árusítja, és 2500 féle whisky közül lehet választani.

Rovatok