Index Vakbarát Hírportál

Shakespeare szülővárosában utálhatta meg a nyugatot Bin Laden

2017. november 2., csütörtök 12:22

Újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra a CIA Oszama Bin Ladennel kapcsolatban. Szerdán az első nyilvánosságra hozott Bin Laden-videókból az derült ki, hogy imádta a Tom és Jerry-t, a Rózsaszín Párducot, és a horgolást. Most pedig egy naplót tettek közzé abból a 470 ezer dokumentumból (levelek, videó- és hangfelvételek), amit az al-Kaida volt vezetőjének házában gyűjtöttek össze - írja a Guardian

A naplóból az derült ki, hogy Bin Laden tinédzser korában járt Angliában, de nem tetszett neki, mert túl dekadensnek találta. Ez a napló egyébként az első egyértelmű bizonyíték arra, hogy Bin Laden valóban járt Nyugat-Európában fiatal korában. 13 éves korában az egyik nyáron rövid látogatást tett Angliában, majd az utána következő évben szaúdi milliárdos befektető apja 10 hétre ide küldte tanulni a fiát. Erről már korábban is szóltak hírek, hogy Oszama Oxfordban tanult angolul. 

A naplóban Bin Laden röviden beszámolt arról, hogy meglátogatta William Shakespeare szülővárosát, Stratford-upon-Avont is. De nem tett rá jó benyomást se a brit kultúra, se a brit társadalom, amit tartózkodása alatt megtapasztalt. "Az volt a benyomásom, hogy nagyon laza emberek, de még túl fiatal voltam, hogy teljes képet kapjak róluk. Minden vasárnap meglátogattuk Shakespeare házát. Nem tetszett. Azt láttam, hogy az ő társadalmuk nagyon különbözik a miénktől, és erkölcsileg züllöttek" - írta. Ezek az érzések, amikről beszámol, számot tarthatnak a dokumentumokat vizsgáló szakértők érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdett el radikalizálódni. 

A naplót részben Bin Laden fia, Khalid is írta, akit szintén megöltek a rajtaütésben. Néha az apa és fia közti kérdés-válasz formájában folyik a napló szövege. Két muzulmán férfi álmait és vízióit olvashatjuk benne, amik néha apokaliptikusak, szerepel bennük az a lehetőség, hogy a muzulmán államok összefognak a forradalom után, és békét kötnek a nyugattal. Máshol Bin Laden sokkal földhözragadtabb, és arról értekezik, hogy az al-Kaidának milyen feladatai lesznek a forradalom után. 

Az elmúlt két és fél évben ez a negyedik alkalom, hogy a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények kitervelésével vádolt Oszama bin Ladennel kapcsolatos dokumentumokat hoz nyilvánosságra a CIA. Vannak dokumentumok, amiket azonban nemzetbiztonsági érdekekre vagy pornográf tartalomra hivatkozva visszatartanak. A dokumentumok CIA honlapján, eredeti arab nyelven érhető el.

Rovatok