Index Vakbarát Hírportál

Jemenből indított rakétát fogtak a szaúdi főváros felett

2017. november 4., szombat 20:44 | hat éve frissítve

Rijád felett fogtak el egy Jemenből indított ballisztikus rakétát a szaúdi hatóságok, írja a BBC és a CNN. Helyszíni beszámolók szerint a főváros nemzetközi repülőterén tisztán lehetett hallani, amikor földet érés előtt lelőtték a rakétát.

Egy jemeni sííta húszi lázadókhoz köthető tévécsatorna számolt be a Burkan 2-H típusú, jemeni fejlesztésű rakétáról, amelyek 800 kilométeres hatósugárban képesek találatot okozni. A csatorna szerint a rijádi King Khalid Nemzetközi Repülőtér volt a célpont.

A szaúdi állami média szerint egy kisebb méretű ballisztikus rakétáról van szó, amely végül nem okozott semmiféle kárt. Ha eltalálja a célpontot, óriási pusztítást okozott volna a bomba, a reptér évente 22 millió utast fogad, ez a budapesti Ferihegy átutazóinak nagyjából duplája.

Jemenben Abed Rabbó Manszúr Hádi szunnita elnök csapatai 2014 szeptembere óta harcolnak a síita húszi felkelőkkel és az arab tavasz nyomán lemondó, de továbbra is aktív Ali Abdullah Száleh előző államfőt támogató milíciákkal. Szaúd-Arábia egy összerántott koalíció élén 2015 márciusában avatkozott be a jemeni polgárháborúba a régiós rivális Irán által támogatott, és a fővárost, Szanaát elfoglaló síita húszi lázadók ellen.

A jemeni helyzetről ebben a cikkben olvashat részletesebben:

Rovatok