Index Vakbarát Hírportál

Kiloccsant a víz, két halálos áldozattal járó tömegverekedés lett belőle

2017. november 4., szombat 16:54

Két rab meghalt és legalább 10 pedig megsérült, miután két banda összecsapott a Fülöp-szigeteken egy túlzsúfolt börtönben – írja a BBC.

A hatóságok beszámolója alapján a Manila külterületén fekvő börtönben akkor alakult ki a konfliktus, amikor az egyik banda tagjai egy rohammal küzdő társukat a börtön orvosához vitték. Valaki véletlenül felrúgott egy vödröt, amiből a víz ráfröccsent a másik banda alvó tagjaira. A verekedés gyorsan eszkalákódott, a bandatagok székekkel és kövekkel dobálták egymást.

A Quezon City börtön 800 rab befogadására alkalmas, ehhez képest 3400-an voltak az épületben, amikor a tömegverekedés kitört. A Fülöp-szigeteken a börtönök többsége nagyon túlzsúfolt, aminek elsősorban az az oka, hogy Rodrigo Duterte elnöksége alatt csúcsra járatott drogellenes háborújában tömegével zárják börtönbe az embereket.

A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet sokat kritizálta a börtönökben kialakult állapotokat, többek között például azt, hogy a raboknak nincs alvóhelyük, ezért ott alszanak, ahol helyet találnak. A kormány megígérte, hogy új börtönöket fognak építeni. A fülöp-szigeteki börtönök már Duterte tavalyi hatalomra jutása előtt is harmadik helyet csípték meg világszinten túlzsúfoltságban.

Daniel Berehulak, a New York Times riporterének fülöp-szigeteki drogháborúról készült Pulitzer-díjas anyagát áprilisban mutattuk meg.

Rovatok