Index Vakbarát Hírportál

Lövöldözés volt egy texasi templomban, legalább 26 halott

2017. november 5., vasárnap 20:38

Legalább 26 embert megölt és sokakat megsebesített egy fegyveres vasárnap, egy texasi, baptista imaházban, írja a BBC. Egy ideig 27 halottról szóltak a rendőrségi nyilatkozatok, magyar idő szerint vasárnap éjjel viszont a texasi kormányzó azt mondta, 26 áldozata van az állam történetének legsúlyosabb fegyveres mészárlásának. 

A támadó a Wilson megyei Sutherland Springsben, az istentisztelet alatt kezdett az öldöklésbe, de egyelőre nem tudni, miért. A támadót nem messze a templomtól egy rendőr lőtte le.

Az imahely lelkésze a Sky News szerint a feleségével együtt nem volt jelen, amikor a mészárlás történt, de a tizenéves lányuk meghalt a lövöldözésben.

A helyszínt ellepték a rendőrök, megérkezett az FBI is, és azt mondják, bár a támadót megölték, vizsgálják, hogy lehettek-e társai.

Közben a Daily Beast forrásai azonosították az elkövetőt,

a 26 éves Devin Patrick Kelley mészárolt.

Az egyébként házas Kelley San Antonio egyik külvárosában lakott. A Facebook-profilját már törölték, de a coverfotója egy gépfegyver volt. A LinkedIn-profilja szerint Kelley 2009 és 2013 között a légierőnél szolgált, majd utána hittant tanított. A rendőrség most kutatja át a házát, a My San Antonio szerint robbanószerkezetet keresnek.

A Tokióban tartózkodó amerikai elnök, Donald Trump Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatokkal és családtagjaikkal, majd japán üzletemberekkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: "ördögi tett volt, amelyet azon a szent helyen követtek el, ahol az áldozatok és családtagjaik fohászkodtak. Szavakba sem tudjuk önteni azt a fájdalmat és gyászt, amelyet mindannyian érzünk, és elképzelni sem tudjuk azoknak a szenvedését, akik szeretteiket veszítették el". Az elnök szerint "ilyen időkben" az amerikaiak azt teszik, amiben a legjobbak. "Összefogunk. Összekapaszkodunk és könnyeinken és szomorúságunkon keresztül mutatjuk meg, hogy erősek vagyunk" - hangsúlyozta. Trump kormányzata teljes támogatását ígérte "a nagyszerű Texas államnak és a helyi hatóságoknak e szörnyű bűncselekmény feltárásához". 

Barack Obama volt elnök is Twitter-üzenetet tett közzé. A volt elnök "gyűlöletből fakadó cselekedetnek" minősítette a történteket, és leszögezte, hogy "Amerika együtt gyászol a családokkal", és a túlélők jobbulásáért szorít. "Isten adjon nekünk bölcsességet, hogy konkrét lépéseket tegyünk az erőszak és a fegyverek számának csökkentése érdekében" - tette hozzá Obama, akinek elnöksége idején, 2015-ben szintén követtek el tömegmészárlást egy templomban, a dél-karolinai Charlestonban. 

A 22 éves Dylan Roof 2015. június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre bibliaóra idején, és megölt kilenc embert. A támadót azóta halálra ítélték.

Legalább 8 sérültet ápolnak a San Antonio-i University kórházban, de Leni Kirkman szóvivő szerint még több is érkezhet.

Ha nem nő az áldozatok száma, akkor ez az Egyesült Államok történetének ötödik legsúlyosabb fegyveres mészárlása, az idei Las Vegas-i (58 áldozat), a 2016-os orlandói (50 áldozat), és a 2007-es Virginia Tech-i (33 áldozat) és a 2012-es Newtown-i lövöldözés (27 áldozat) esetek után.

Borítókép: Social Media / Reuters.

Rovatok