Index Vakbarát Hírportál

Megnevezték a négy észak-koreait, akik kitervelhették Kim Dzsongnam meggyilkolását

2017. november 6., hétfő 18:16

Azirul Nizam, Kuala Lumpur-i rendőrnyomozó hozta nyilvánosságra annak a négy észak-koreainak a nevét, akit azzal vádolnak, hogy levezényelték Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsongnam meggyilkolását. A gyilkosságot még február 13-án, a Kuala Lumpur-i repülőtéren követték el, erről a biztonsági kamera felvételeit is nyilvánosságra hozták.

A négy észak-koreai állampolgár a 34 éves Hong Szonghacs, a 33 éves Ri Dzsihjon, az 57 éves Ri Dzsenam és O Dzsonggil, akinek életkorát nem hozták nyilvánosságra, írja az MTI.

Malajziában október elején kezdődött meg a pere annak a két nőnek, akiket Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával gyanúsítanak. Az indonéziai Siti Aisyahot és a vietnami Doan Thi Huongot azzal vádolják, hogy február 13-án VX ideggázt kentek a 45 éves Kim Dzsongnam arcába Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén. 

Mindketten azt vallották korábban: úgy tudták, hogy ártalmatlan, kandikamerás felvételben vesznek részt. A két vádlott a védelem szerint Hong Szonghacsot Chang úr, Ri Dzsihjont Y úr, Ri Dzsenamot Hanamori, míg O Dzsonggilt James néven ismerte. A védelem szerint O Dzsonggil kérte fel a két nőt arra, hogy vegyenek részt egy "kandikamerás felvételen". Dzsenam a támadás vezetője, Szonghacs és Dzsihjon pedig a szervezők voltak a védelem szerint. Egyes feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés állhat.

Kim Dzsongnam, Kim Dzsongil néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

Rovatok