Index Vakbarát Hírportál

53 katona ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban

2017. november 7., kedd 09:36 | aznap frissítve

Nincs vége a tisztogatásnak Törökországban a tavalyi puccskísérlet után: újabb 53 katona ellen adtak ki elfogatóparancsot. A gyanú szerint a katonák kapcsolatban állnak a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett hálózattal, írja az MTI a Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva.

A razziának az észak-törökországi Amasya a központja, de a rendőrségi fellépés még további 11 tartományra kiterjed. Az érintettek jelenleg is aktív szolgálatot teljesítő tiszthelyettesek. A reggeli órákra húsz embert a légierőtől már előállítottak.

Ankara az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja a múlt évi katonai hatalomátvételi kísérletért. A török vezetés szerint a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba, így a haderőbe is.

Szeptember végén országszerte 125 olyan embert állított elő a török rendőrség, aki a gyanú értelmében a gülenista mozgalmon belül a török haderő több katonájának "tanítómestere" volt. Törökországban egy év alatt több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret, köztük közel 7 ezer katonát pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és azon keresztül a hatalomátvételi kísérlethez.  

Rovatok